Ramos-Horta stapt uit regering Timor

De minister van Buitenlandse Zaken van Oost-Timor, Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta, is zondag afgetreden omdat premier Mari Alkatiri weigert op te stappen....

AFPReuters en AP

Volgens de afgetreden minister van Transport, Ovidio de Jesus Amaral, is het ontslag van premier Alkatiri ‘de enige juiste oplossing’ voor een politieke en maatschappelijke crisis die al met enig geweld gepaard is gegaan. Voor dat geweld wordt de premier verantwoordelijk gesteld.

Toen zeshonderd soldaten – bijna de helft van het 1400 man sterke leger van Oost-Timor – in opstand kwamen tegen hun slechte arbeidsomstandigheden, ontsloeg Alkatiri alle muiters. Die grepen daarop naar geweld, wat ontaardde in een chaos van tegen elkaar vechtende soldaten, politieagenten en burgermilities. Er moest een buitenlandse interventiemacht aan te pas komen om de rust te herstellen.

Toen vorige week het gerucht ging dat Alkatiri burgers liet bewapenen om zijn politieke tegenstanders uit de weg te ruimen, dreigde president Xanana Gusmão dat hij zou aftreden als Alkatiri zijn ontslag niet aanbood. Maar gisteren kreeg de premier de steun van zijn partij, Fretilin, die een ruime meerderheid heeft in het parlement.

Voor minister van Buitenlandse Zaken Ramos-Horta was toen de maat vol. Ramos-Horta is goed bevriend met de president: terwijl Gusmão leiding gaf aan de gewapende strijd tegen de Indonesische bezetting, voerde Ramos-Horta een diplomatiek offensief. De machtsstrijd tussen deze beide politici en de premier dreigt volgens diplomaten te ontaarden in een burgeroorlog.

Alkatiri is veel minder populair dan zijn rivalen. Het is hem niet gelukt de nationale olie- en gasvoorraden goed te benutten; de werkloosheid onder de één miljoen Oost-Timorezen beloopt 70 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden