Rammelende collectant accepteert nu ook piepje

De smoes ‘ik heb geen kleingeld in huis’ werkt binnenkort niet meer om een collectant mee af te poeieren. Het antwoord luidt dan namelijk: ‘U kunt ook pinnen!’..

Map Oberndorff

De gemiddelde opbrengst van een collectant die naast de traditionele bus een pinautomaat bij zich heeft, stijgt met 36 procent. Dat blijkt uit onderzoek door specialist in betaalsystemen CCV, in samenwerking met het Reumafonds, de Universiteit van Amsterdam en KPN.

Tijdens de collecteweek van het Reumafonds in Amsterdam bij 46 duizend huishoudens ging een deel van de collectanten op pad met de traditionele bus, een deel had een pinautomaat onder de arm, en de derde groep collecteerde met beide.

Bij de laatste groep doet 58 procent van de huishoudens een gift van gemiddeld euro 1,83 contant en euro 3,17 met de pinpas. Wanneer alleen contant kan worden betaald, doneert 68 procent een gemiddeld bedrag van euro 1,81. Kan alleen worden gepind, dan doet slechts 9 procent van de huishoudens dat, maar dan wel met een gemiddeld bedrag van euro 4,34.

‘Veel mensen associëren pinnen nog steeds met grotere bedragen’, verklaart een CCV-woordvoerster het grote verschil in de hoogte van de giften.

De pinautomaat zal de vertrouwde collectebus zeker niet volledig uit het straatbeeld verjagen, verzekert de woordvoerster.

Vooral jongeren maken van het nieuwe betaalsysteem gebruik. Ouderen worden er meestal door afgeschrikt, blijkt uit de proef. ‘En mensen grijpen de collectebus ook vaak aan om van hun overtollige kleingeld af te komen.’

CCV, dat zegt het onderzoek ‘onafhankelijk’ te hebben uitgevoerd, hoopt dat de resultaten een aanleiding zijn voor goede doelen om de pinautomaat te introduceren bij hun collectes. ‘Het is ook veiliger voor de collectanten’, zegt de woordvoerster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden