Ramadan

'Bij het morgenlicht!/Bij de nacht wanneer/ het stil is!/ Bij de vijgenboom/ en de olijfboom!/ We hebben de mens/ In de mooiste gestalte geschapen!'..

Kader Abdolah

Ramadan is de maand waarin de koran is geopenbaard.

De Iraniërs in Nederland doen niet mee aan de ramadan. De islam heeftdeze traditie met geweld aan de Perzen opgelegd.

Het is merkwaardig. Zodra Iraniërs hun land verlaten, laten ze deislamitische gewoontes van hun schouders vallen. Wel houden we vast aanonze eigen oude Perzische feesten. De viering van de lente bijvoorbeeld.In het vaderland is het land nu echter compleet gewijd aan ramadan.

Ikzelf kom uit een grote traditionele familie. De islam was alomaanwezig. De Djomè-moskee van de stad was van ons. Mijn oom was de imamvan de moskee. Vanaf mijn kindertijd ging ik met hem mee en luisterde metbewondering naar zijn preken. Hij was een geboren verteller. De mystiek vande koran en het surreële leven van de heiligen trokken me als een magneetnaar de moskee.

Tot mijn vijftiende bleef ik naar de moskee gaan, maar er vonden tweedingen in onze religieuze stad plaats die mijn leven veranderden:

I. Er werd een bioscoop geopend in de stad en er werd een film getoond:De koe!

II. De oudste boekhandel van de stad plaatste voor het eerst een roman,een novelle in de vitrine: The old man and the sea van Hemingway.

De cinema was in onze familie verboden voor ons. Toch ging ik, om dekoe te bewonderen. De dag daarop kocht ik de novelle. Ik ging nooit meernaar de moskee. En las ook nooit meer de koran.

Ik was al die herinneringen vergeten totdat afgelopen woensdagminister-president Balkenende op de televisie verscheen. Hij sprak demoslims in Nederland toe voor ramadan. En hij feliciteerde ze.

Ik vond het een historische daad van hem. Ik prijs zijn moed. Met datvriendelijke gebaar bereikte hij het hart van de moslimgelovigen inNederland. Ik moest lachen en mocht hem plots. Zo simpel is het.

Balkenende deed het net als de sjah, de laatste Perzische koning. Hijgedroeg zich ook vaak onwennig, als hij zijn volk wilde feliciteren metramadan. De korte vriendelijke toespraak van Balkenende was een officiëleerkenning van de aanwezigheid van een miljoen moslims in Nederland. En eenbevestiging van ramadan als een Nederlands feest.

Wat hij deed, zal beter werken dan duizend geheime camera's opSchiphol.

Ramadan is voor iedereen in dit land! Of je nu vast of niet vast!

Hoe kan ik nu van het dak van de moskee naar de Tweede Kamer in Den Haagspringen?

Minister Bot van Buitenlandse Zaken zei (bijna) het volgende over deoorlog in Irak: 'Achteraf gezien was het een foute beslissing!'

Alleen dat. En om die reden werd hij (bijna) gewurgd in het parlement.Gedwongen nam hij het terug. Wat een lelijke daad van de parlementariërs.Het deed me aan het parlement van de ayatollahs denken. Nog erger, degeschiedenis herhaalde zich.

Galilei zei: 'En toch draait de aarde om de zon.'

De kerk zei: 'Kniel! Neem het terug!'

Mijnheer Bot! Hoe oud bent u? 65? 70? 75? Hoe lang wilt u nog leven? 100jaar?

Recht uw rug! En vertel nogmaals de waarheid: 'De oorlog tegen Irak waseen fout!'

Ga dan naar huis! U wordt onsterfelijk! Doen! Leer ons een les!

Kader Abdolah

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden