Nieuws

Raketten uit Gaza onderschept door Israël, dat reageert met luchtaanvallen

Palestijnse militanten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag vanuit Gaza vijf raketten afgeschoten op Israël. Israël bombardeerde daarop doelen in het gebied. Het geweld volgde op een actie van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever waarbij negen Palestijnen omkwamen.

Joram Bolle
Israël bombardeerde doelen in Gaza, nadat er raketten werden afgevuurd op Israël.  Beeld AFP
Israël bombardeerde doelen in Gaza, nadat er raketten werden afgevuurd op Israël.Beeld AFP

Vanwege de raketbeschietingen ging in het zuiden van Israël het luchtalarm af. Het luchtafweersysteem Iron Dome kon drie raketten onderscheppen, één kwam terecht in een veld en één kwam neer in Gaza zelf, zegt Israël. De luchtaanvallen waren gericht op doelen van Hamas. Aan beide kanten zijn geen slachtoffers gemeld.

Een dag eerder was dat wel het geval in Jenin, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, bij de dodelijkste operatie van het Israëlische leger in bezet Palestijns gebied in twintig jaar tijd. Volgens Israël ging het om een antiterreuractie tegen Islamitische Jihad. Bij de actie kwamen drie leden om van Islamitische Jihad, vier van Hamas, en zeker één burger. Twintig mensen raakten gewond. Beide militante bewegingen zworen wraak.

Oorlogen in Gaza

Hoewel Islamitische Jihad en Hamas strijders hebben op de Westelijke Jordaanoever, zijn ze het grootst in de Gazastrook. Hamas heeft daar officieel de macht. Wat er gebeurt op de Westelijke Jordaanoever krijgt dan ook vaak een vervolg vanuit Gaza. Israël en Hamas vochten meerdere korte oorlogen uit in de Gazastrook.

In augustus vorig jaar bestookte Islamitische Jihad Israël drie dagen lang met raketten vanuit Gaza en viel Israël doelen van de militante beweging aan, nadat Israël een leider van de beweging had gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever. Uit vrees voor escalatie hield Hamas zich toen afzijdig. Bij de strijd in Gaza vielen tientallen doden aan Palestijnse kant en enkele aan Israëlische.

Palestijnse veiligheidsdienst schort samenwerking op

De actie van donderdag in Jenin heeft de potentie om opnieuw in een dergelijk conflict te ontaarden, hoewel de hoeveelheid Palestijnse raketten en Israëlische luchtaanvallen afgelopen nacht relatief beperkt bleef. Israël voert sinds vorig jaar regelmatig acties uit op de Westelijke Jordaanoever, na een reeks aanslagen op Israëlische doelen. In 2022 kwamen meer dan 150 Palestijnen om bij Israëlische operaties, het hoogste aantal in zo’n vijftien jaar. Dit jaar kwamen daar al 29 doden bij. Door de acties zijn de spanningen toegenomen.

Dat er recent een nieuw rechts kabinet is aangetreden in Israël onder leiding van Benjamin Netanyahu, zorgt voor verdere onrust. Netanyahu’s coalitie, waarin ook ultranationalistische extreem-rechtse partijen zitten, wil meer Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever bouwen en het gebied het liefst officieel annexeren.

Op de Westelijke Jordaanoever werken Israëlische inlichtingendiensten normaal gesproken samen met de inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit om de invloed van militante bewegingen tegen te gaan. Na de operatie in Jenin meldden de Palestijnen echter die samenwerking op te schorten, zoals in zo’n geval vaker gebeurt. President Mahmoud Abbas kondigde drie dagen van nationale rouw aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden