Raketten tegen raketten

Het Amerikaanse raketschild, waarvoor George W. Bush begin deze week tijdens een lezing voor de National Defense University in Washington (www.whitehouse....

Rik Nijland

gov) een lans brak, is vooral een nieuwe versie van de plannen die zijn voorgangers in gang hebben gezet. De Ballistic Missile Defense Organisation, onderdeel van het Pentagon en verantwoordelijk voor de Amerikaanse Star Wars-plannen, biedt op de website, naast talloze reeksen plaatjes van Amerikaanse raketten, ook een historisch overzicht van de belangrijkste stappen (www.acq.osd.mil/bmdo).

Zo heeft ook de Clinton-regering zich nadrukkelijk met de plannen bemoeid. Een belangrijk verschil met zijn voorganger is echter dat Bush een verbeterde versie wil (overigens nog altijd bescheidener dan die van de aartsvader Ronald Reagan), die niet past binnen het al uit 1972 stammende ABM-ontwapeningsverdrag. Dat verbiedt een volkomen dekkende landsverdediging, aldus de BBC (news.bbc.co.uk).

Het raketschild moet de VS - en andere landen die mee willen doen - beschermen tegen ballistische raketten van 'schurkenstaten' als Noord-Korea en Irak. Over welke raketten die landen beschikken, is te zien op de site van het Carnegie Non-Proliferation Project (www.ceip.org).

Volgens de Los Angeles Times (www.latimes.com) is het waarschijnlijk Bush' bedoeling eind 2004, nog ín zijn ambtsperiode, een eerste, simpele versie van het raketschild in gebruik te stellen. De planning onder Clinton ging officieel uit van 2005, maar gezien de problemen bij de voorbereiding werd jaren uitstel voorzien.

Wie een overzicht wil van de belangrijkste onderdelen van het raketschild, kan terecht bij de website van de Federation of American Scientists (www.fas.org/index.html). Daarop zijn een aantal hoofdelementen samengevat. Bovendien zijn er bij sommige onderdelen behoorlijke foto's of artist impressions te zien. Het Institute of Foreign Policy Analysis (www.ifpa.org), biedt zeer uitvoerige uitleg over de verschillende detectie- en onderscheppingssystemen die in de pijplijn zitten.

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het meest spectaculaire onderdeel van Star Wars, de lancering van een twintigtal laserkanonnen in een baan om de aarde, snel realiteit zal worden. Wel wordt er aan dergelijke wapensystemen gewerkt (www.space.com). Deze zogeheten space based lasers moeten in staat zijn raketten nog boven het herkomstland te vernietigen

Gezien de haast die Bush maakt, zullen de Amerikanen het voorlopig moeten stellen met meer traditionele onderscheppingswapens: raketten die raketten uit de lucht schieten (zie bijvoorbeeld: www.fas.org). Dat doet sterk denken aan klassieke computerspelletjes, zij het dat het in de virtuele wereld duidelijk eenvoudiger is de vijand te vernietigen. The Washington Post volgde in december vorig jaar tot in detail de voorbereiding voor een interceptieproef die uiteindelijk uitliep op een faliekant fiasco (www.washingtonpost.com).

Volgens sommige kritische groeperingen zal het systeem ook in de praktijk weinig afdoende zijn. Zo voorspelde The Union of Concerned Scientists (www.

ucausa.org) in samenwerking met het MIT dat schurkenstaten het raketschild met eenvoudige maatregelen zullen kunnen omzeilen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden