Raketten die rechtstreeks de bioscoop in vliegen

De missie naar de maan van Neil Armstrong cum suis is gered door drie vliegen. Om precies te zijn door het bijdehante jochie Nat en zijn beste vriendjes IQ en Scooter: een wijsneus met een brilletje en een dikzak die aan een stuk door snoept....

‘De eerste 3D speelfilm die in 3D geproduceerd is voor alleen een 3D release’, luidt de omslachtige aanbeveling waarmee de film aan de man wordt gebracht. Recente producties als The Polar Express en Beowulf zijn gemaakt in 2D en pas daarna met speciale software geschikt gemaakt voor 3D-vertoning. Vliegen naar de maan is exclusief gemaakt voor de 3D-ervaring, waardoor de mogelijkheden van het medium ten volle zijn benut.

De film is geproduceerd door het Belgische bedrijf nWave van Ben Stassen, dat furore heeft gemaakt met ride movies, voor pretparken en kermissen gemaakte filmpjes, en Imax-projecten zoals Alien Adventure en Haunted Castle. Vliegen naar de maan is de eerste speelfilm van het concern.

De effecten zijn adembenemend – dankzij een joekel van een bril met een aan- en uitknop. Je hebt constant de neiging de vliegen rond je hoofd weg te meppen, de raketten lijken rechtstreeks de bioscoop in te vliegen. Toch lijkt de setting vooral gekozen om de ambitie van het project te onderstrepen: nWave Pictures wil graag net zo grensverleggend zijn als de Apollo 11-missie.

Dan zullen de Belgen nog wel een slag moeten maken op het terrein van het scenario. Het verhaaltje is wel erg mager; de personages zijn veel te suf om bij een Happy Meal te exploiteren; de cameo van astronaut Buzz Aldrin (na Armstrong de tweede man op de maan) is oubollig.

Voor de allerkleinsten, die doorgaans slecht aan hun trekken komen in de bioscoop, maakt het waarschijnlijk allemaal weinig uit. Die hebben geen last van de knipogen (zoals de soundtrack met An der schönen blaue Donau, een verwijzing naar Stanley Kubricks 2001, A Space Odyssee), en vinden het vast heel erg spannend als de vliegende vriendjes weer eens onder een schoenzool verpletterd dreigen te worden.

En ze steken er nog wat van op ook: ouders kunnen vragen verwachten over uiteenlopende onderwerpen als obesitas en de Koude Oorlog.Jan Pieter Ekker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden