Raketproef N-Korea onbestraft

De eensgezindheid waarmee de Verenigde Naties hebben gereageerd op de proeflancering van Noord-Koreaanse raketten is van korte duur geweest. Donderdag bleek dat Rusland en China een krachtige resolutie van de VN-Veiligheidsraad, ingebracht door Japan en de VS, niet steunen....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Tegelijkertijd reageerde Pyong-yang fel op de wereldwijde ongerustheid over de zeven proeflanceringen, woensdag. Een woordvoerder van de regering zei tegen het officiële Noord-Koreaanse persbureau (KCNA) dat de tests zullen doorgaan.

‘Als iemand van plan is om hierover te redetwisten of druk uit te oefenen, zullen wij krachtige fysieke acties in andere vormen ondernemen’, dreigde de Noord-Koreaanse woordvoerder.

De VS en Japan drongen woensdag aan op een bindende resolutie, gekoppeld aan VN-sancties. Daarin zou het stalinistische land worden gedwongen af te zien van verdere wapentests. Noord-Korea wordt opgeroepen de gesprekken over nucleaire wapens te hervatten en wordt veroordeeld als ‘de leidende verspreider van ballistische raketten’.

Maar Moskou en Peking wijzen deze, naar VN-maatstaven harde aanpak van de hand. Donderdagochtend bleek dat de twee landen ‘moeilijk deden’, zei een westerse diplomaat.

Later meldde de Chinese regering dat ze ‘vriendelijke verhoudingen’ met het buurland wil onderhouden. ‘De praktijk leert dat dialoog en overleg effectieve manieren zijn om problemen op te lossen.’ De Chinese VN-ambassadeur bracht in herinnering dat de VN in 1998, toen Noord-Korea tevens raketten testte, ook alleen met een ‘presidentiële verklaring’ kwamen.

President Bush telefoneerde donderdag met regeringshoofden in Rusland, Japan en China, om ‘meer druk’ op Noord-Korea uit te oefenen. De Chinese premier Hu is tegen maatregelen die ‘de vrede en stabiliteit’ op het Koreaanse schiereiland in gevaar brengen, aldus het Witte Huis.

De VS gaven aan dat de raketcrisis geen aanleiding kan zijn voor bilateraal overleg tussen Pyongyang en Washington. Volgens Amerikaanse waarnemers was dit waarschijnlijk een doel van de Noord-Koreanen.

De Amerikanen streven naar een harde, gezamenlijke lijn binnen de de VN. Dat er meteen een kloof zou zijn ontstaan tussen de VS en China, werd in Washington ontkend. ‘Waar het om gaat is wat regeringen privé en publiekelijk’ zeggen tegen Kim Jong Il, zei de onderminister van Buitenlandse Zaken Nicolas Burns. ‘De Chinezen hebben aangegeven dat ze ons zullen steunen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden