Update

Raketlancering Noord-Korea scherp veroordeeld

Noord-Korea heeft woensdag een raket gelanceerd die volgens het staatspersbureau KCNA een weersatelliet in een baan om de aarde heeft gebracht. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft woensdag Noord-Korea veroordeeld voor de lancering. De lancering zou de vooruitzichten op vrede en veiligheid in de regio negatief kunnen beïnvloeden, zei hij.

Redactie
Een Noord-Koreaanse soldaat houdt de wacht bij een Unha 3-raket op de lanceerbasis Tangachai-ri. De foto dateert uit april. Beeld afp
Een Noord-Koreaanse soldaat houdt de wacht bij een Unha 3-raket op de lanceerbasis Tangachai-ri. De foto dateert uit april.Beeld afp

Noord-Korea schond met de lancering een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin het regime in Pyongyang de lancering van langeafstandsraketten wordt ontzegd. De Veiligheidsraad van de VN komt naar verwachting later woensdag bijeen om de kwestie te bespreken.

Volgens NORAD, het Amerikaanse defensiecentrum dat het luchtruim observeert, zijn er aanwijzingen dat de raket inderdaad een voorwerp in de ruimte heeft afgeleverd. Resten van het projectiel zijn volgens NORAD op verschillende plekken in de Stille Oceaan beland. De eerste trap van de raket zou in de Gele Zee terecht zijn gekomen, de tweede trap nabij de Filipijnen.

Veiligheidsraad
Diverse landen hebben de lancering vannacht in scherpe bewoordingen veroordeeld. De Verenigde Staten spreken van een 'hoogst provocatieve daad die een bedreiging vormt van de veiligheid in de regio'. Groot-Brittannië heeft de Noord-Koreaanse ambassadeur in Londen op het matje geroepen. Japan heeft opgeroepen tot een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. In Zuid-Korea kwam de militaire top bijeen.

Rusland zegt de raketlancering 'diep te betreuren'. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat de Noord-Koreaanse lancering de instabiliteit in de regio heeft vergroot en riep andere landen op om zich te onthouden van acties om verdere escalatie te voorkomen.

China zei eveneens de lancering te betreuren en stelde vast dat Noord-Korea de lancering van de langeafstandsraket heeft doorgezet ondanks de grote zorgen van de internationale gemeenschap.
China geldt als de enige grote bondgenoot van Noord-Korea en wordt gezien als een van de weinige naties die enige invloed hebben op het geïsoleerde regime in Pyongyang.

Ook het Nederlandse kabinet veroordeelt de lancering. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemt die een 'onverantwoordelijke stap en een ernstige bedreiging voor de internationale stabiliteit en veiligheid'. Timmermans vindt het 'zeer teleurstellend' dat oproepen van de internationale gemeenschap om af te zien van lancering door Noord-Korea zijn genegeerd.

Onderscheppen
Volgens de Japanse overheid zette de raket koers in zuidelijke richting. Het projectiel passeerde onder meer Okinawa, het zuidelijkste deel van Japan. Het land deed geen poging de raket te onderscheppen.

De lancering kwam eerder dan verwacht. Zuid-Koreaanse waarnemers gingen er de afgelopen dagen van uit dat een defect de gebeurtenis aanzienlijk zou vertragen. Noord-Korea verlengde het tijdvenster waarin de lancering zou kunnen plaatsvinden van 22 tot 29 december.

Het is de tweede raket die Noord-Korea lanceert sinds Kim Jong-un aantrad als leider na de dood van zijn vader Kim Jong-il, bijna een jaar geleden. De eerste lancering onder zijn regime, in april, mislukte.

'Vijandig beleid'
Datzelfde lot was drie eerdere pogingen beschoren. Noord-Korea begon in 1998 met de testlanceringen. Onder Kim Jong-un zei het bewind de proeven alleen te zullen staken als Amerika zijn 'vijandige beleid' ten opzichte van Pyongyang zou laten varen. Defensiespecialisten nemen aan dat Noord-Korea werkt aan de ontwikkeling van een langeafstandsraket die de westkust van de Verenigde Staten kan bereiken.

Lancering van een Noord-Koreaanse raket in 2009. Beeld ap
Lancering van een Noord-Koreaanse raket in 2009.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden