Raketaanvallen van VS maken zeker 21 doden

Nog steeds is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen bij de Amerikaanse raketaanvallen van donderdag op doelwitten in Sudan en Afghanistan die door Washington in verband worden gebracht met de bloedige aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania....

AP; REUTERS; AFP

AP, Reuters, AFP

ISLAMABAD

Volgens de gouverneur van de Sudanese hoofdstad, Khartoem, zijn er in de farmaceutische fabriek Al-Shifa verschillende doden gevallen. Driehonderd medewerkers van de avondploeg werden gisteren nog vermist. In de ziekenhuizen van Khartoem ligt een aantal gewonden, van wie er vijf in kritieke toestand verkeren. Sudan heeft vrijdag al zijn diplomaten uit Washington teruggeroepen.

De raketaanval op het trainingskamp Zhawar Kili Al-Badr, 150 kilometer ten zuiden van de Afghaanse hoofdstad Kabul, heeft volgens een woordvoerder van de Taliban aan 21 mensen het leven gekost. Er vielen ook dertig gewonden; acht van hen, die er ernstig aan toe waren, zijn overgebracht naar een ziekenhuis in het naburige Pakistan. Volgens getuigen is er nog een tweede kamp verwoest, zestien kilometer verderop.

Volgens de Amerikaanse regering waren de doelwitten in Afghanistan trainingskampen van de uit Saudi-Arabië afkomstige miljonair Osama bin Laden, die ervan wordt verdacht de hand te hebben gehad in de aanslagen op de Amerikaanse ambassades.

Volgens de hoofdredacteur van een Arabische krant in Londen dreigt Bin Laden met nieuwe aanslagen op Amerikaanse doelwitten. 'De strijd is nog niet begonnen. Ons antwoord komt niet in woorden, maar in daden', zou de woordvoerder van Bin Laden hem telefonisch hebben meegedeeld, vermoedelijk vanuit Afghanistan.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vrijdag bekend dat er ook in Pakistan vijf of zes doden waren gevallen door een Amerikaanse kruisraket, die vlak bij de Afghaanse grens was neergekomen. Maar dat bericht werd enkele uren later ingetrokken, na een telefoontje van president Clinton met premier Nawaz Sharif. Het ministerie liet weten dat de eerdere verklaring berustte op 'onjuiste inlichtingen'.

Premier Sharif heeft Clinton tijdens dat telefoongesprek gezegd dat de Amerikaanse raketbeschietingen een schending van de soevereiniteit en territoriale onschendbaarheid van onafhankelijke staten betekenen. Maar hij zei ook dat Pakistan het zijn plicht acht terrorisme in welke vorm dan ook te bestrijden.

Overal in Pakistan zijn vrijdag protestacties gehouden tegen de Amerikaanse raketaanvallen. In de grensstad Peshawar, waar veel Afghaanse vluchtelingen wonen, kwam het daarbij tot gewelddadigheden. Washington had de meeste Amerikaanse diplomaten met hun gezinnen maandag al teruggeroepen. De Verenigde Naties gaven hun medewerkers in Pakistan vrijdag opdracht veiligheidshalve binnenshuis te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden