Raket uit WOII volgende week tot ontploffing gebracht

De V1, een vliegende bom uit de Tweede Wereldoorlog, die is gevonden op een akker in Kruisland (Noord-Brabant), wordt op donderdag 27 februari op de vindplaats tot ontploffing gebracht. 13 gezinnen uit Kruisland moeten de hele dag hun huis uit. De gemeente Steenbergen heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Het gebied waar de raket is gevonden. Beeld Street View
Het gebied waar de raket is gevonden.Beeld Street View

De omwonenden moeten vanaf half 7 in de ochtend hun huis uit en kunnen pas tegen de avond terug. Ze worden opgevangen in een café in Kruisland.

De bom wordt afgedekt met een 8 meter hoge berg zand (5000 kuub). Het zand wordt de komende tijd aangevoerd en het afdekken gebeurt ook op 27 februari.

Geluidsbarrière
De gemeente voorspelt een knal die vergelijkbaar is met een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat. Het luchtruim boven Kruisland is ook de hele dag dicht.

De bom werd eind januari gevonden tijdens gericht onderzoek. De ontsteker zit aan de onderzijde en is slechte staat en daarom moet de bom op de vindplaats tot ontploffing worden gebracht.

De vliegende V1-bom werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgevuurd in de richting van het Antwerpse havengebied, maar stortte eerder neer en bleef volledig intact. De bom bevat netto 930 kilo springstof. De vondst is zeer zeldzaam en komt ongeveer eens in de 10 jaar voor.

Profiel: V1
Naam: Vergeltungswaffe 1 (V1).

Lengte: 7,90 meter lang, 5,37 spanwijdte.

Maximumsnelheid: 656 kilometer per uurBereik: 240 kilometer, later ruim 400 kilometer.

Gewicht: 2150 kilo, met 930 kilo springstof.

Beschrijving: De V1 wordt een raket genoemd maar is eigenlijk het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld. De Duitsers gebruikten de V1 tijdens de Tweede Wereldoorlog om vanuit Nederland af te schieten naar Londen en het Antwerpse havengebied. Van de 8564 vliegende bommen die vanuit Nederland werden afgeschoten, haalden circa 1900 hun doel niet. De bommen worden nog maar zelden teruggevonden.

Een Duitse V1. Beeld Wikipedia
Een Duitse V1.Beeld Wikipedia
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden