Rajoy gooit olie op het vuur in Barcelona

Op een bijeenkomst van zijn partij in Barcelona afgelopen zaterdag heeft de de Spaanse premier Mariano Rajoy fel uitgehaald naar de Catalaanse regiopresident Artur Mas. Die had, na het organiseren van een stemming over de mogelijke afscheiding van Catalonië eerder deze maand, afgelopen week zijn plannen gepresenteerd over de voortgang van het proces om een eigen staat op te richten.

Steven Adolf
De Spaanse premier Mariano Rajoy. Beeld afp
De Spaanse premier Mariano Rajoy.Beeld afp

Rajoy waarschuwde in het hol van de leeuw dat de plannen voor de afscheiding van een eigen Catalaanse staat nergens toe zullen leiden en beschuldigde Mas van wanbestuur. Zo blijven de centrale regering in Madrid en de nationalistische regioregering in Barcelona op aanvaringskoers.

Het bezoek van de Spaanse premier aan de Catalaanse regio was de afgelopen weken door Madrid aangekondigd als een politieke handreiking. Het bezoek zou Rajoy de mogelijkheid bieden met nieuwe voorstellen de onderhandelingen met de Catalaanse regiopresident te openen.

De premier verwierp echter alleen het draaiboek van Mas om binnen anderhalf jaar na regionale verkiezingen in Catalonië een onafhankelijke staat uit te roepen. De regiopresident wil met een gezamenlijke kieslijst van alle Catalaans-nationalistische partijen vervroegde verkiezingen uitschrijven. Die verkiezingen moeten een mandaat voor afscheiding bieden.

Daarmee zou de stemming alsnog het karakter van een referendum krijgen, zoals dat begin deze maand door de rechter werd opgeschort.

Rajoy was in brede kring bekritiseerd omdat hij geen enkel initiatief had ontplooid, terwijl de plannen in Catalonië steeds radicaler werden. Regiopresident Mas wordt zelfs strafrechtelijk vervolgd wegens het negeren van het rechterlijke verbod op het organiseren van een afscheidingsreferendum. Zaterdag beperkte de Spaanse premier zich echter tot het toespreken van zijn eigen aanhang, in het bijzijn van vijf ministers. Er vond geen ontmoeting plaats met Mas.

Op felle toon herhaalde de Spaanse premier dat er geen sprake van is dat de centrale regering in Madrid zal toestaan dat de eenheid van de Spaanse staat in twijfel wordt getrokken. De premier beschuldigde de regiopresident ervan Catalonië niet meer te besturen omdat alle aandacht en energie naar de afscheidingsplannen gaan. Die plannen zijn volgens Rajoy vooral bedoeld voor de eigen politieke overleving van Mas.

Uit de resultaten van de stemming die eerder deze maand, ondanks het rechterlijk verbod, door de regioregering werd georganiseerd, zou volgens de premier duidelijk zijn geworden dat slechts eenderde van de Catalanen daadwerkelijk achter de afscheiding staat. Rajoy zei: 'Als het de bedoeling was om hiermee een onafhankelijk Catalonië te presenteren dan was het een totale mislukking.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden