Rajapakse nieuwe president Sri Lanka

De verkiezing van Mahinda Rajapakse tot president van Sri Lanka maakt vrede met de Tamils weinig waarschijnlijk. Hij vindt de blauwdruk voor autonomie voor de noordelijke provincie al veel te verregaand....

Vrede is in Sri Lanka waarschijnlijk geen stap dichterbij gekomen doorde overwinning van de linkse havik Mahinda Rajapakse (60) bij depresidentsverkiezingen van donderdag. De vraag is echter of devooruitzichten beter zouden zijn geweest bij een zege van zijn opponentRanil Wickremesinghe.

Voor vrede zijn immers twee partijen nodig, en in Sri Lanka is dietweede partij de LTTE, de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam. De TamilTijgers lijken te hebben aangestuurd op een nederlaag van Wickremesinghe,nota bene de man die als premier in 2002 met hen een bestand sloot.

De rebellen maanden de Tamil-bevolking aan de verkiezingen teboycotten, met het argument dat het niets zou uitmaken wie van beiden zouwinnen. De oproep had succes, en Wickremesinghe verspeelde daarmee zijndoor veel waarnemers voorspelde victorie.

De vredesonderhandelingen tussen regering en Tamil Tijgers waren al in2003 in het slop geraakt, een jaar na het bestand. Het stuivertje wisselenin april 2004 door de twee politici - oppositieleider Rajapakse werdpremier, premier Wickremesinghe werd oppositieleider - veranderde daarniets aan.

De jurist Rajapakse maakte een vergelijk nog minder waarschijnlijk doorvoor de presidentsverkiezingen een pact te sluiten met Singalese marxistenen nationalisten in het zuiden van het land, die fel gekant zijn tegenconcessies aan de Tamils. Ook onderhoudt hij goede betrekkingen met deboeddhistische clerus; deze wijst vergaande autonomie voor de Tamilseveneens af. De boeddhistische Singalezen vormen de meerderheid in SriLanka. De Tamils (hindoes en christenen) maken ongeveer 20 procent van debevolking uit.

De nieuwe president gaat op economisch gebied door voor links. Dat wilzeggen dat hij, anders dan Wickremesinghe, huiverig is voor liberaliseringen deelname aan de vrije wereldhandel. Hij is tegen privatisering, bepleitsubsidie voor de boeren en wil de inheemse industrie afschermen tegenbuitenlandse concurrentie.

Rajapakses verkiezing maakt het lot onzeker van het akkoord over deverdeling van de tsunami-hulpgelden dat met de Tamil-rebellen was geslotendoor de huidige president Chandrika Kumaratunga, een partijgenoot van denieuwe man. Rajapakse heeft aangekondigd de overeenkomst te zullenverbreken. Hetzelfde geldt voor de blauwdruk voor autonomie voor de Tamils,opgesteld onder Kumaratunga en Wickremesinghe. Rajapakse vindt dat daarinveel te veel bevoegdheden worden overgeheveld naar de regering van een tevormen noordoostelijke provincie, het thuisland van de Tamils.

Wel zegt hij bereid te zijn de leider van de LTTE, VelupillaiPrabhakaran, te ontmoeten. Maar ook daar geldt: voor een ontmoeting zijntwee partijen nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden