NieuwsVerkiezingen

Rajapaksa broers verstevigen met parlementszege greep op Sri Lanka

De twee broers die als president en premier Sri Lanka regeren, hebben hun macht flink verstevigd. De parlementsverkiezingen zijn vrijdag uitgedraaid op een klinkende overwinning voor de gebroeders Rajapaksa. 

Premier Mahinda Rajapaksa (links) en president Gotabaya Rajapaksa. Beeld AP

Met deze politieke overmacht kan de familieclan in de komende jaren hun greep op de politiek en de economie verder vergroten. De Volksfront-partij van het tweetal heeft volgens de officiële uitslagen 145 van de 225 parlementszetels gewonnen, net niet genoeg voor een tweederdemeerderheid om de grondwet te wijzigen. Met behulp van kleinere bondgenoten komen ze wel aan de benodigde 150 zetels. 

President Gotabaya Rajapaksa zou met name uit zijn op een grondwetswijziging om de macht van zijn ambt uit te breiden. Sinds hij eind vorig jaar het presidentschap op zich nam, klaagde Gotabaya dat hij niet genoeg bevoegdheden heeft. In de afgelopen jaren werd de macht van de president beperkt ten gunste van de premier en het parlement. Belangrijke benoemingen van bijvoorbeeld rechters, werden in handen gelegd van onafhankelijke commissies. Verwacht wordt dat broer Mahinda, die tien jaar lang als president aan de macht rook, niet zomaar zal instemmen met beperking van zijn rol als premier.

Desalniettemin lijken de broers tot op heden goed samen te werken. ‘Mijn visie voor een politiek van welvaart zal werkelijkheid worden’, verkondigde president Gotabaya op Twitter. Broer Mahina verzekerde dat het land ‘niet teleurgesteld zal worden tijdens ons bestuur’.

Tamil Tijgers

De broers regeren sinds november 2019, maar ze drukten eerder al een grote stempel op het land. Onder leiding van Mahinda, die tussen 2005 en 2015 president was, kwam een einde aan de bloedige strijd van de Tamil-minderheid in het noorden van het land. Na een strijd die een kwart eeuw duurde, werden de Tamil Tijgers-rebellen in 2009 verslagen door het leger. Gotabaya, een voormalige leger-officier, stond zijn broer toen bij als minister van Defensie.

Een partij die de Tamils vertegenwoordigt, haalde bij de verkiezingen slechts tien zetels. De grootste oppositiepartij kan met 54 zetels ook weinig doen om de groeiende macht van de Rajapaksa-broers te beteugelen. Tekenend voor de dominante positie die het tweetal nu inneemt, is dat twee partijen die eerder de macht in handen hadden, nu zijn vermorzeld. Zij behaalden elk slechts één zetel. De partij van de Rajapaksas en de grootste oppositiepartij splitsten zich ooit af van deze twee politieke bewegingen.

Door met forse meerderheid te stemmen op de broers heeft de bevolking duidelijk gemaakt dat ze een sterke regering willen die eenheid uitstraalt. Voorgaande regeringen worden nog altijd verantwoordelijk gehouden voor de verslechtering van de veiligheidssituatie van de laatste jaren, met als dieptepunt de bloedige aanslagen tijdens Pasen vorig jaar op kerken en hotels. Islamitische Staat eiste toen de aanslagen op waarbij 269 doden vielen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden