Raiders of the Lost Ark, The Unbearable Lightness of Being, Doubt

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Berend Jan Bockting
Indiana Jones (Harrison Ford) in Raiders of The Lost Ark. Beeld
Indiana Jones (Harrison Ford) in Raiders of The Lost Ark.Beeld

Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981)
BBC 1, 19.25-21.15 uur.

In het oerdeel uit de Indiana Jones-serie, Raiders of the Lost Ark, wordt nog volop gesprongen, gevochten, gevallen, opgestaan en op het nippertje ontsnapt. Onderzoeker en ontdekkingsreiziger Indiana Jones (Harrison Ford) moet in 1936 de Ark des Verbonds uit handen van nazi's zien te redden. Het was niet alleen nazihaat die regisseur Steven Spielberg inspireerde tot het maken van de film. De belangrijkste inspiratiebronnen voor Spielberg en producer George Lucas waren de avonturenfilmreeksen uit de jaren dertig en de avonturen van Kuifje. De fantastische proloog is naar verluidt gebaseerd op een Donald Duck die Spielberg in zijn jongensjaren had gelezen, waarin oom Donald en zijn neefjes in een tempel tegen de krankzinnigste boobytraps aanlopen. De film werd een kassucces, won vijf Oscars en er kwamen twee geslaagde vervolgen. Het ging pas mis toen Ford in 2008 op semi-bejaarde leeftijd opnieuw in de huid van de avonturier kroop.

The Unbearable Lightness of Being (Philip Kaufman, 1988)
Canvas, 22.35-1.25 uur.

Een aantal jaar geleden noemde PVV-voorman Geert Wilders, in Cosmopolitan, The Unbearable Lightness of Being zijn favoriete film. Of-ie daar cinematografische of politieke bedoelingen mee had, werd er jammer genoeg niet bij gezegd. Hoe dan ook maakte Philip Kaufman nog voor het vallen van de Muur destijds een geslaagde verfilming van de roman van Milan Kundera, over hersenchirurg Daniel Day-Lewis die tegen de achtergrond van de Praagse Lente zijn hang naar vrijheid bevredigt met minnaressen (onder wie Lena Olin), terwijl zijn vrouw Juliette Binoche daaronder lijdt. Omdat Tsjechië toen nog communistisch Tsjecho-Slowakije was, draaide Kaufman zijn door Jean-Claude Carrière geschreven film in Frankrijk en Zwitserland, met Ingmar Bergmans cameraman Sven Nykvis.

Doubt (John Patrick Shanley, 2008)
NPO 2, 22.35-0.13 uur.

Heeft priester Brendan Flynn (Philip Seymour Hoffman) speciale interesse in de enige Afro-Amerikaanse schooljongen op de katholieke school in 1964? Toch vallen de woorden 'seksueel misbruik' of 'pedofilie' nergens in Doubt. De verfilming van het gelijknamige, met prijzen overladen, toneelstuk uit 2004 wordt gedragen door Hoffman en Meryl Streep, die beiden voor een Oscar werden genomineerd. Het kat- en muisspel tussen de topacteurs is fascinerend: een niet onderbouwd vermoeden doet zuster Aloysius (Streep) denken dat haar meerdere niet van het jongetje kon afblijven, de priester ontkent en verzet zich tegen de aantijgingen.

Why Don't You Play in Hell? (Shion Sono, 2013)
HBO, 01.55-04.05 uur.

Hij maakte eens een drietal films die de 'haattrilogie' werd gedoopt (Love Exposure, Cold Fish en Guilty of Romance), maar inmiddels gaat de Japanse veelfilmer Shion Sono qua kolder, energie en audiovisuele vindingrijkheid gretig landgenoot Takashi Miike achterna. Bloedfonteinen in regenboogkleuren en een ode aan Bruce Lee vormen de voornaamste ingrediënten in Why Don't You Play in Hell?, een aanstekelijk onzinspektakel rond The Fuck Bombers, een groepje guerrillafilmmakers dat als tieners besluit om eens een van de beste films ooit te maken. Tien jaar later grijpen ze hun kans, wanneer een van de yakuzaclans uit de buurt hen verzoekt een lokale bendeoorlog vast te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden