Ragout met rijst en doperwtjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vanavond: ragout met rijst en doperwtjes (hoofdgerecht voor 4 personen).

Beeld Tallina van den Hoed

Het is de laatste dag van januari en dus ook de laatste dag van de #instockchallenge: een maand lang geen voedsel weggooien, omdat dat beter is voor de wereld. Dat is mij behoorlijk goed gelukt. Zelfs de schillen van de meeste groenten hebben een doel gevonden: de kontjes van ui en wortel, de lelijke bladeren van prei, steeltjes van groene kruiden, het restje bleekselderij en zelfs aardappelschillen lieten zich prima in een zak invriezen, om, als de zak vol was, te dienen als basis voor bouillon. Beetje vlees van de botten erbij, wat zout en peper, een tijdje zachtjes laten pruttelen in water, en klaar was de wereldreddende bouillon.

Het gerechtje van vandaag is ook prima te maken met koelkastrestjes: ragout. Het lijkt wat oubollig, zo in zo'n pasteibakje. Het doet denken aan bingo in het buurthuis in de jaren tachtig. Tijd voor vernieuwing: serveer het in een grote soepkom. Dat is helemaal up-to-date: eten uit een bowl wordt dit jaar reuze hip, las ik laatst in de krant.

Ingrediënten

1 ui
1 stengel bleekselderij
250 g champignons
halve gele paprika
andere groenterestjes
60 g boter
300 g kip of garnalen
60 g bloem
1 liter bouillon
200 ml room
zout, peper
gehakte groene kruiden
250 g rijst
450 g diepvriesdoperwtjes
blaadjes sla
4 schijfjes citroen

Snipper de ui, snijd de bleekselderij in dunne plakjes, en fruit ze in de boter. Snijd de paprika in kleine blokjes, de champignons in plakjes en de andere groente (ik nam een klein worteltje en 1/8e knolselderij) in kleine stukjes. Doe ze in de pan en bak ze 4 minuten mee. Snij de kip in stukjes en doe dit (of de garnalen) in de pan erbij. Bak het een paar minuten tot het gaar is. Doe de bloem in de pan, roer goed tot het helemaal is opgenomen. Doe vervolgens scheut voor scheut de bouillon erbij, onder voortdurend roeren: zo wordt het mooi sauzig. Laat het een paar minuten bubbelen.

Kook ondertussen de rijst en de doperwtjes. Ik deed nog wat quinoa bij de rijst, want dat had ik nog liggen. Roer vervolgens de room door de ragout en laat het warm worden. Proef: moet er nog zout en peper bij?

Maak de kommetjes: doe wat blaadjes knispergroen aan de rand, schep de rijst ertegenaan, schep de doperwtjes daar weer naast en verdeel de ragout over de kommen. Bestrooi met de groene kruiden en plaats er een schijfje citroen bij.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden