'Raffinaderijen in gevaar'

Rapport: bedrijven kunnen kosten CO2-emissierechten niet doorberekenen...

Den Haag De olieraffinaderijen in Rotterdam zullen het afleggen tegen hun buitenlandse concurrenten als ze via een veiling CO2-emissierechten moeten kopen. Dat zal de klimaatwinst van die maatregel voor een groot deel teniet doen, zeggen analisten van Roland Berger Strategy Consultants in een rapport dat vandaag verschijnt.

Het Europese voornemen is om energie-intensieve bedrijven vanaf 2013 emissierechten te laten kopen om het broeikasgas CO2 te mogen uitstoten. Die maatregel moet de bedrijven prikkelen efficiënter te werken.

Nu worden die rechten nog op grond van quota toegewezen. In eerste instantie was die toebedeling te ruim, waardoor bedrijven emissierechten overhielden die ze vervolgens verkochten. Dit jaar zijn de quota aangescherpt.

De raffinaderijen zitten straks in een precaire positie, aldus het rapport. Er zijn wereldwijd veel concurrerende raffinaderijen die dezelfde producten (benzine, kunststoffen) kunnen leveren.

Daardoor is het voor de Rotterdamse raffinaderijen niet mogelijk de prijs te verhogen: de afnemers, die voor 63 procent in het buitenland zitten, zouden simpelweg naar de goedkopere concurrent stappen.

Dat betekent dat de CO2-heffing ten koste gaat van de winstmarge, zegt Walter Pfeiffer, opsteller van het rapport. Gevolg daarvan is dat de oliebedrijven die eigenaar zijn van de installaties (Shell, Exxon, BP) volgens hem niet meer zullen investeren in deze raffinaderijen.

De meeste buitenlandse raffinaderijen zijn vuiler dan de Nederlandse, meldt Pfeiffer. Daardoor zal verplaatsing van de raffinage de uitstoot van CO2 per saldo doen toenemen.

Het rapport, geschreven in opdracht van de Nederlandse Petroleum Industrie, trekt heel andere conclusies dan een rapport van CE Delft, waarop het ministerie van Economische Zaken zich baseert.

Een woordvoerder van EZ zegt dat de minister zich de kritiek aantrekt en maandag aan de orde stelt tijdens de Energieraad in Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden