Raffarin mag blijven als premier

Jean-Pierre Raffarin mag voorlopig aanblijven als premier van Frankrijk, ondanks de zware nederlaag die Frans rechts zondag bij regionale verkiezingen leed....

De premier heeft van Chirac tot de Europese verkiezingen in juni de tijd gekregen om de stemming in het land ten gunste van rechts te doen keren, zo berichtte dinsdag het dagblad Le Monde. Lukt dat niet, dan valt alsnog het doek voor de premier, zo stelt de krant, die ingewijden citeert.

De beslissing om Raffarin te handhaven werd dinsdagochtend door het Elysée bekendgemaakt. Na een onderhoud met Chirac kwam Raffarin glimlachend naar buiten zonder iets tegen de verzamelde journalisten te zeggen. Vervolgens sloot hij zich op in zijn kantoor in Matignon om de puzzel van zijn nieuwe regering kloppend te krijgen.

De bedoeling is dat de huidige minister van Stadszaken, Jean-Louis Borloo, een promotie krijgt om de regering een socialer gezicht te geven. Hij krijgt Sociale Zaken met als speciale opdracht de 'sociale cohesie' te versterken.

Volgens de laatste speculaties wordt de rivaal van Chirac, minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy, van zijn favoriete thema veiligheid afgehaald en krijgt hij het ministerie van Financiën en Economie onder zich. Naar verluidt wordt hij op Binnenlandse Zaken afgelost door Chirac-vertrouweling Dominique de Villepin, de man die als minister van Buitenlandse Zaken vorig jaar nog furore maakte in de VN-veiligheidsraad met zijn gloedvolle betoog tegen de oorlog in Irak.

Chirac en Raffarin halen vrijwel zeker een streep door de namen van ministers die geen beroepspolitici zijn, zoals oud-ondernemer Francis Mer (Financiën) en de filosoof Luc Ferry (Onderwijs). De eerste was in de ogen van Chirac te rechtlijnig in de financiële leer, de tweede blunderde te veel - laatstelijk nog in het hoofddoekjesdebat, toen hij suggereerde dat ook een leerling met een baard wel eens de toegang tot school zou kunnen worden geweigerd.

Dat premier Raffarin de verkiezingsnederlaag heeft overleefd, houdt verband met de afkeer van president Chirac van Sarkozy. Die werd door vele rechtse politici als opvolger van de premier genoemd, maar Chirac wil daar niet aan.

Diens benoeming zou neerkomen op een ongemakkelijke samenwerking tussen president en premier, een vorm van cohabitation waar Chirac met de socialist Jospin al eerder slechte ervaringen mee had. Met Sarkozy zou Chirac bovendien een man tegenover zich krijgen die uit is op het presidentschap - Raffarin vormt in dat opzicht geen enkel risico.

De linkse oppositie reageerde dinsdag honend op het aanblijven van Raffarin. De grote winnaar van de regionale verkiezingen, de socialistische leider François Hollande, noemde de herbenoeming van Raffarin een cynische keuze, die de vertrouwenscrisis tussen de regering en de burgers alleen maar zou verergeren.

Oud-premier Fabius hekelde 'de geestelijke doofheid' van Chirac. 'De Fransen willen een koerswijziging, maar de houding is: 'Onze politiek is uitstekend, alleen hebben de Fransen het niet begrepen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden