RAF-terrorist Folkerts biedt excuses aan

Joke Kranenborg heeft de excuses van RAF-lid Knut Folkerts, die in 1977 haar man vermoordde, niet geaccepteerd. Dit liet ze woensdagavond in het televisieprogramma NOVA weten....

Van onze verslaggever

In dezelfde uitzending betuigde Folkerts in het openbaar spijt voor zijn daad. Hij zei te betreuren dat hij de weduwe en de twee zoons zoveel leed had aangedaan.

De weduwe Kranenborg had grote twijfels bij het tijdstip waarop de voormalige terrorist zijn excuses maakte, zo gaf zij te kennen. Bovendien had Folkerts zich in al die jaren nooit uit zichzelf tot haar gericht, aldus Kranenborg. Pas nu hem mogelijk een gevangenisstraf boven het hoofd hangt, is hij opeens geïnteresseerd in haar welbehagen. De Nederlandse advocaat van Folkerts, Jurgen Pen, stelde in NOVA voor om een ontmoeting tussen de moordenaar en de weduwe te arrangeren. Ook hierover toonde ze zich niet buitengewoon enthousiast.

Folkerts werd in december 1977 veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar, nadat hij bij zijn aanhouding in een Utrechtse garage brigadier Kranenborg had gedood en diens collega Leen Pieterse zwaar verwondde. De toen 25-jarige Duitser was lid van de Rote Armee Fraktion, een linkse terreurbeweging die in de jaren zeventig dood en verderf zaaide.

Onlangs kwam Joke Kranenborg, de weduwe van de vermoorde politieman, erachter dat Folkerts nooit zijn Nederlandse veroordeling heeft uitgezeten. De uitlevering in 1978 had een voorlopige status.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden