Raet werkt laatste representant van oude garde weg

Uit de top van het Utrechtse automatiseringsbedrijf Raet is ook de laatste representant van de oude garde verdwenen. Ex-directeur A....

Van onze verslaggever

UTRECHT

Vorig jaar november kondigden de commissarissen van Raet aan dat schoon schip zou worden gemaakt bij Raet nadat het met een forse winstdaling was geconfronteerd. Met Helmich verdween ook directeur J. Rutges, nadat begin vorig jaar al bestuursvoorzitter H. Matthes was opgestapt. Ook J. van Rhijn, die hem enige tijd verving, vertrok 'op eigen verzoek'.

Samen met Matthes was de nu als laatste bij Raet verdwenen Helmich verantwoordelijk voor het expansieve beleid van het automatiseringsconcern. Anders dan Rutges, die tegelijk met hem aan de dijk werd gezet, vertrok Helmich niet onmiddellijk bij Raet maar werd hij binnen het bedrijf 'geparkeerd'. Raet wordt inmiddels gecontroleerd door de ex-Philipsmensen W. Huisman en interim-manager J. van Weezendonk.

De huidige topman Huisman heeft afscheid genomen van het levenswerk van Matthes. De internationale expansie is stopgezet. De buitenlandse activiteiten staan op de verkooplijst. Raet wil zich concentreren op de binnenlandse markt. Uit de verkoop van de Zwitserse dochter ACI (vijfhonderd werknemers) hoopt Raet zijn lopende reorganisatieplan te kunnen financieren.

Dit jaar verdwijnen er binnen het concern honderd mensen. Vierhonderd werknemers moeten een opleiding volgen om hun te lage kennisniveau op te vijzelen. Eind 1993 werkten er 2280 mensen bij Raet. In 1993 zakte de nettowinst van 9,4 miljoen naar 6,2 miljoen gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden