Raet eist 40 mln van ministerie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken hangt een miljoenenclaim boven het hoofd van automatiseringsbedrijf Raet. Dit bedrijf kreeg in 1996 de opdracht om het salarissysteem voor 225 duizend rijksambtenaren te vervangen en millenniumproof te maken....

Van onze verslaggever

John Schoorl

AMSTERDAM

Raet verwijt Binnenlandse Zaken 'gebrekkige kennis van het systeem, gebrek aan deskundigheid van de begeleidende ambtenaren en onvoldoende medewerking van de kant van de overheid'. In het onlangs verschenen vakblad Computable doet Raet-directeur Th. Willemsen zijn beklag 'over onvoldoende vertrouwen' en 'onvoldoende deskundigheid' binnen het IVOP. Dit is het agentschap van Binnenlandse Zaken dat verantwoordelijk is voor het salarissysteem.

In opdracht van Raet onderzocht het accountantskantoor Moret, Ernst & Young de problemen rond de salarisadministratie. Ook dit kantoor concludeerde dat het ministerie 'ernstig in gebreke is gebleven'.

Zowel F. Mutsaerts, advocaat van Raet, als landsadvocaat G. Houtzagers bevestigt de claim van 40 miljoen gulden en de onenigheid tussen het ministerie en het bedrijf.

Raet kreeg na een Europese aanbestedingsprocedure de opdracht om voor 17 miljoen het twintig jaar oude salarissysteem te renoveren en millenniumproof te maken. Op 1 februari 1998 had dit systeem klaar moeten zijn. Binnenlandse Zaken stelde al in het najaar van 1997 vast dat Raet deze datum niet zou halen. Na verschillende externe onderzoeken werd in maart 1998 het contract met de automatiseerder 'eenzijdig ontbonden'.

Volgens landsadvocaat G. Houtzagers kon Raet niet voldoen aan de 'gestelde eisen en mijlpalen'. Het ministerie eist op zijn beurt een schadevergoeding van Raet.

RCC Public heeft in maart van dit jaar de opdracht gekregen het salarissysteem millenniumproof te maken, zonder het echter geheel te vernieuwen. Het is nog onduidelijk of RCC Public ervoor kan zorgen dat 225 duizend ambtenaren ook na 2000 hun salaris krijgen. 'We doen er alles aan', aldus het ministerie.

In een brief aan de Tweede Kamer, in maart dit jaar, deed toenmalig minister Dijkstal verslag van de problemen. Het CDA-Kamerlid M. van der Hoeven heeft minister Peper van Binnenlandse Zakenom nu om opheldering gevraagd over de nieuwe perikelen rond het salarissysteem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden