Nieuws
Radovan Karadzic, politiek verantwoordelijk voor Srebrenica, wordt overgeplaatst van Nederland naar Verenigd Koninkrijk
Een van de hoofdverantwoordelijken voor de genocide in Srebrenica, Radovan Karadzic, wordt overgeplaatst van Nederland naar een Britse cel. De 75-jarige voormalige leider van de Bosnische Serviërs zal daar zijn levenslange gevangenisstraf uitzitten.
Tot dusver werd Karadzic, die in 2019 door het Joegoslaviëtribunaal in hoger beroep werd veroordeeld tot levenslang, vastgehouden in een cel van de Verenigde Naties in Scheveningen. Volgens The Guardian heeft het Verenigd Koninkrijk zelf aangeboden hem over te nemen. ‘Radovan Karadzic is een van de weinigen die schuldig zijn bevonden aan genocide’, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab op Twitter. Met het besluit laat het Verenigd Koninkrijk zien ‘het dertig jaar lang najagen van gerechtigheid voor deze gruwelijke misdaden’ te ondersteunen, zo verklaart hij.
Radovan Karadžić is one of the few people to have been found guilty of genocide. Britain has supported the 30 year pursuit of justice for these heinous crimeshttps://t.co/A620S92x1f
— Dominic Raab (@DominicRaab) 12 mei 2021
Karadzic was een hoofdrolspeler in de Joegoslavische burgeroorlog, die van 1991 tot 2001 in de Balkan woedde. In de jaren na de dood van dictator Tito borrelde het nationalisme op in verschillende regio’s van het toenmalige land. In navolging van Slovenië en Kroatië verklaarde Bosnië-Herzegovina in 1992 zichzelf onafhankelijk van Belgrado, na een referendum onder de overwegend Kroatisch-Bosnische en islamitisch-Bosnische gedeelten van de bevolking. De Serviërs in Bosnië, die dat referendum boycotten, leverden bloedig verzet, onder leiding van Karadzic.
Srebrenica
Zo werden bij de val van Srebrenica in 1995 zo’n zevenduizend moslimmannen door Bosnisch-Servische troepen vermoord. Het bloedbad geldt als een van de ergste daden van genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat III die de bevolking moesten beschermen, konden de slachting niet voorkomen. Karadzic was de politieke baas van Ratko Mladic, de generaal die voornamelijk door zijn optreden aldaar ‘de slager van de Balkan’ wordt genoemd.
Ook de bijna vier jaar durende beleg van Sarajevo is het Verenigd Koninkrijk niet vergeten, schrijft Raab. Volgens het Joegoslaviëtribunaal is Karadzic verantwoordelijk voor de dood van ongeveer tienduizend Bosnische inwoners van de stad.
De voormalig politiek leider tekent om veiligheidsredenen bezwaar aan tegen zijn overplaatsing, zegt zijn advocaat in The Guardian. De Servische oorlogsmisdaden in Bosnië-Herzegovina liggen nog steeds gevoelig bij Europese moslimgemeenschappen. Karadzic’ advocaat wijst onder meer op het lot van de Servische generaal Radislav Krstic, die in 2004 in de gevangenis van Wakefield door drie moslims werd aangevallen. Met het oog op Karadzic’ veiligheid maken de Britse autoriteiten niet bekend waar hij wordt opgesloten.
In 2008 werd Karadzic in Belgrado opgepakt, waarna hij door het tribunaal veroordeeld werd tot veertig jaar celstraf. Het door hem aangespannen hoger beroep leverde in 2019 een nog zwaardere straf op: levenslang. De Britten nemen de kosten van zijn hechtenis over, maar bepalen niet of Karadzic ooit nog vrijkomt. De zeggenschap daarover blijft in handen van de VN.