Radioluisteren

Geen medium is zo verbonden met internet als de radio. Niet alleen zijn de meeste programma na de uitzending per computer te (her) beluisteren, ook heeft vrijwel elk radioprogramma een eigen website, waarop van alles kan worden nagekeken....

Gijs Zandbergen

Die mogelijkheid maakt dat het luisteren naar de radio niet passief hoeft te blijven, maar dat er een actieve hobby van kan worden gemaakt. In dat opzicht verschilt het hemelsbreed met het eenzelvige en luie televisiekijken, dat alleen vanaf de bank kan plaatsvinden en dat geen andere mogelijkheden biedt dan te kijken. Paradoxaal genoeg komt dat doordat een televisiekijker meer dan alleen zijn ogen en oren nodig heeft. Hij moet ook een gat hebben om op te zitten, een vinger om mee te zappen en een mond om mee te gapen, want bar vaak is er wat oninteressants te zien.

Daarmee vergeleken heeft de radioluisteraar aan zijn oren voldoende. Dat biedt hem de ruimte om met de rest van lichaam andere

dingen te doen: wandelen, klussen, autorijden, vrijen, studeren. Enfin, luister naar de radio en de ideeën komen vanzelf.

De meest betrokken manier van radioluisteren verloopt echter via internet. Daarin is de VPRO het verst gevorderd. Bijna alles wat de omroep heeft uitgezonden, is erop terug te vinden.

Sterker nog, de website van de VPRO bevat zelfs een afdeling met programma's die uitsluitend voor het internet zijn gemaakt. De meest bekende is Bieslog, waarop Wim de Bie verslag doet van zijn bekommernissen. Maar ook andere thema's zijn de moeite waard, zoals die over wetenschap en ges ch i e d e n i s .

Een heel mooie afdeling heet Boeken, en dan met name het gedeelte waarin auteurs als Gerard Reve, Adriaan Jaeggi, Vonne van der Meer of Heere Heeresma voorlezen uit eigen werk. De verhalen zijn over de radio uitgezonden en kunnen gratis worden gedownload en later via een MP3-speler worden afgespeeld.

Wat eens via de radio begon, kan zodoende eindigen in het nieuwe 'filelezen'. Hoor je nog eens wat anders dan die eeuwige muziek. Moeilijk is het niet. Begin op de computer met www. omroep. nl en de rest wijst zich vanzelf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden