Column

Radio Kontakt en het einde van de lokale omroep

Is het goed dat de lokale omroepen gaan fuseren?

Vrijwilligers van omroep Kontakt. Beeld .
Vrijwilligers van omroep Kontakt.Beeld .

Ex-stratenmaker Mario van Dinther staat om vier uur op. Hij ontbijt en rijdt in een kwartiertje van zijn huis in Boekel naar Beek en Donk. Daar zit, naast boksschool Riny Heesakkers, de studio van Radio Kontakt. Om vijf uur begint hij met de voorbereiding van zijn live ochtendprogramma: dagelijks het nieuws van zeven tot negen.

Als ik er vrijdagmorgen om acht uur binnenloop, kondigt Mario Ich bin wie du van Marianne Rosenberg aan. Dit noemen ze bij Kontakt een 'oja-liedje': leuk om weer eens te horen ('Oja!'), maar als je er een uur mee vult, wordt het niks. Het moet wel een beetje professioneel blijven.

Het is verleidelijk hier even grijnzend stil te staan bij Radio Bergeijk, de persiflage op de lokale omroep die de VPRO elf jaar uitzond en waar quasipresentatoren Peer van Eersel en Toon Spoorenberg hun half uurtje zendtijd onnavolgbaar vol ouwehoerden. Maar Kontakt is meer. Hier vormen honderd vrijwilligers al decennia een participatiesamenleving op 106.8 FM. Toch vierden ze zaterdag waarschijnlijk voor het laatst in deze vorm de Week van de Lokale Omroep. Staatssecretaris Dekker wil de 282 lokale oproepen in Nederland 'professionaliseren' en 'slagkrachtiger' en 'toekomstbestendig' maken. Dit door fusies tot 'streekomroepen'. Die moeten samenwerken met de regionale omroepen, zoals Omroep Brabant.

Mario van Dinther: twee dagelijkse nieuwsuitzendingen voor Kontakt en tussendoor tv monteren voor de Boekelse omroep BLOK. Beeld .
Mario van Dinther: twee dagelijkse nieuwsuitzendingen voor Kontakt en tussendoor tv monteren voor de Boekelse omroep BLOK.Beeld .

Kontakt heeft 14.000 vaste luisteraars - ruim de helft van de Brabantse gemeente Laarbeek, waarin Beek en Donk is samengevoegd met Aarle-Rixtel en Lieshout. Per luisteraar krijgen ze ongeveer 1 euro subsidie: die is op wanneer de huur is betaald. Ook komt wat binnen uit reclame en giften. Toch brengt Kontakt 24 uur per etmaal actualiteiten, uitzendingen voor ouderen, een programma voor kinderen en muziekprogramma's waarin alle nummers worden aangekondigd. En ze hebben een dj-opleiding, gewild dankzij de 19-jarige Stein van de Ven, die sinds zijn 11de een eigen programma heeft en inmiddels praat als een ster ('De mensen kunnen me ook zien op dorpsfeesten en bij toneelvereniging Maria, want ik probeer het groot te houden.') De enige betaalde kracht is muzieksamensteller Berend Koenders, die ooit het in Brabant legendarische Radio Royaal oprichtte.

Mario van Dinther (56) begon toen hij achttien jaar geleden met een versleten heup van het stratenmaken in de WAO belandde. Op eigen kracht werd hij journalist zoals het ooit bedoeld was: een workaholic die omnipresent is, een waakhond en smeerolie tegelijk. 'Mensen vragen me wel hoe dat kan, als stratenmaker. Dan zeg ik altijd: je moet kunnen luisteren.'

Hij slaapt vier uur per nacht. De avond voor de uitzending van vrijdagochtend was hij nog bij de raadsvergadering van Laarbeek, waar het 'dondert en bliksemt' door een bestuurscrisis. Die middag had Mario alvast wethouder Tonny Meulensteen geïnterviewd over de nieuwe gedragscode. En na de uitzending gaat hij zo naar twee raadsleden, praten over de pgb-budgetten voor zijn dagelijkse avondprogramma. Op zondagochtend presenteert hij nog een programma in Brabants dialect. Tijdens de uitzending praat hij onder de muziek met Brabants accent tegen mij, maar zodra zijn microfoon openstaat is dat ABN, want 'zelf praat ik Boekels, en dit is Beek en Donk'. Mario doet ook nog tv, maar dat is bij BLOK, de Boekelse Lokale Omroep Kring.

null Beeld .
Beeld .

De Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) wil net als Dekker schaalvergroting, maar bij Kontakt blijven de meningen verdeeld: voorzitter Adri Vogels ziet geen andere oplossing. Hij probeert al samen te werken met de plaatselijke krant Mooi Laarbeek en hoopt binnen een half jaar te fuseren met de lokale omroepen van Boekel, Landerd en Schijndel. Mario van Dinther betwijfelt het nut: 'In Milheeze bijvoorbeeld, daar hebben ze echt niks met wat in Laarbeek gebeurt'. Als de luisteraars het anders wilden, is zijn redenering, luisterden ze wel de hele dag naar Omroep Brabant.

Waarna Mario de telefoon weer grijpt, want er is een speeltoestel verwijderd. Het Eindhovens Dagblad heeft een boze burger die daarover klaagt, maar Mario gaat wethouder Frans van Zeeland live vragen hoe het kán. De wethouder begint aan ambtelijke woordbrij. Mario: 'Maar komt er een nieuw toestel?'

Dan is het vijf voor negen. Bijna tijd voor Hans van Erp met Goud en Vertrouwd. Nog even de agenda (tennisvereniging Het Slotje biedt zomertraining aan) en dan is Mario van Dinther klaar. Voor heel even.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden