Radio 3FM voert met succes de Mediawet uit

3FM onderscheidt zich wel degelijk van de commerciële zenders, want 40 procent van de uitgezonden muziek is nergens anders te horen, stelt Florent Luyckx....

Florent Luyckx

Als onderdeel van de publieke omroep wordt 3FM regelmatig geconfronteerd met kritiek. Wat mij opvalt is dat die kritiek zelden is gerelateerd aan de inhoud van de 3FM-programma's maar vooral is ingegeven door de populariteit van het station bij een groot publiek. Die populariteit voedt bij sommigen het idee dat 3FM zich het bereiken van een zo groot mogelijk publiek tot hoofddoel zou hebben gesteld en dat het station zich vooral van commerciële instrumenten zou bedienen om dat doel te bereiken. Zonder een grondige analyse van de inhoud van onze programma's wordt de discussie gevoerd met steeds wisselende gelegenheidsargumenten.

Onlangs deed mijn aantreden als zendercoördinator die discussie weer eens oplaaien. De argumenten werden gevonden in diverse publicaties met betrekking tot het nieuwe beleid voor 3FM. Die publicaties gingen toch vooral niet over het publieke profiel van het station. Daar wil ik graag op in gaan. Wat exact de taakstelling voor de publieke omroep inhoudt kan een ieder nalezen in de Mediawet, maar hoe vertaalt 3FM die publieke taken nu naar haar profiel als publieke popzender?

3FM is een muziekstation voor jongeren. De programma's op de zender worden gemaakt door een zeer professioneel team van omroepmedewerkers dat wars van commerciële belangen in alle objectiviteit een kwalitatief hoogstaand programma-aanbod produceert. Dit uitgangspunt onderscheidt 3FM meteen al van de commerciële stations. Het beleid bij die zenders is immers op winstmaximalisatie gericht waarbij commerciële belangen de inhoud en niet te vergeten de doelgroep dicteren. Laat ik wat concreter worden.

De muziek op 3FM is onze belangrijkste content en wordt met bijzonder veel zorg gekozen. Jawel, je hoort de grote hits ook op 3FM. Die hits draaien we niet als glijmiddel voor de commercialblokken maar vormen de drager voor de onbekende nieuwe muziek die je altijd als eerste bij ons hoort. Daarbij proberen we een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van de hedendaagse popcultuur en de belangrijkste sub-culturen waarbij we een zo breed mogelijk scala aan genres en artiesten willen laten horen.

Van de muziek op 3FM hoor 40 procent je nergens anders, en een groot deel van die 40 procent bestaat uit nieuwe muziek. Muziek die in bijna alle gevallen eerst een kans krijgt op 3FM en later ook door andere stations wordt geprogrammeerd.

We besteden aandacht aan populaire artiesten, maar ook aan onbekende artiesten die het moeten doen met beperkte promotiebudgetten en in voorkomende gevallen zonder platenmaatschappij. 3FM biedt deze muzikanten een podium dat de aandacht trekt van een groot en aandachtig publiek en levert op die manier een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse popcultuur. Het nationale product verdient en krijgt extra aandacht met onder meer het weekend van de NL pop, veel live optredens in diverse programma's en bijzondere aandacht in de vorm van acties zoals zeer recentelijk het Di-rect weekend en de Silkstone dag. Initiatieven die we in de toekomst nog steviger willen implementeren in de programmering. Ook Nederlandse club DJ's krijgen op 3FM een eigen podium.

Naast muziek bieden we relevante objectieve informatie. We informeren de luisteraar over de muziek die we laten horen, maar besteden ook aandacht aan andere zaken die jongeren bezighouden. 3FM heeft haar vinger aan de pols van de jongerencultuur in Nederland. En het wereldnieuws wordt gebracht door ons eigen 3FM nieuws dat kwalitatief op eenzame hoogte staat vergeleken bij andere muziekstations.

De verschillende landelijke omroepen die verantwoordelijk zijn voor onze programma's leggen tenslotte allemaal afzonderlijk hun eigen accenten. Dit levert een kleurrijk en divers beeld op dat je als luisteraar meerdere inzichten geeft en uiteindelijk spannende, verrassende en avontuurlijke radio oplevert. Radio waar je ook gewoon lekker naar kan luisteren, maar die je ook ongewoon kan boeien.

3FM is een van de populairste muziekstations van de Nederlandse radio met regelrechte programmahits als Stenders Vroeg, Arbeidsvitaminen en Ruuddewild.nl, om er maar een paar te noemen. Dagelijks stemmen honderdduizenden overwegend jonge luisteraars af op 3FM. We worden dus door een groot publiek gewaardeerd. Gezien het feit dat 3FM mede wordt gefinancierd uit publieke middelen is een positieve waardering door een groot en breed publiek iets waar we blij mee zijn. Goed gedaan, denk ik dan. En als Silkstone na een jaar airplay mag spelen op Pinkpop zijn we trots.

Natuurlijk is er altijd wel een Nederlandse artiest die klaagt dat zijn plaatje niet wordt gedraaid op 3FM. Een betere plaat maken de volgende keer dan maar. En natuurlijk blijven commerciële radiostations roepen dat we van hun hits moeten afblijven, in de hoop dat ze onze luisteraars vervolgens kunnen optellen bij hun marktaandeel. Dan onderschatten ze toch echt het onderscheidend vermogen van onze luisteraars. En hebben ze zich wel eens afgevraagd waar die hits eigenlijk vandaan komen...

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden