Column

Radio 1 brengt me terug naar Kleutertje luister

Kleutertje luister: 'Wat doet u om de griepepidemie te ontlopen? Twitter het ons!'

Screenshot van de Radio 1 livestream. Beeld .
Screenshot van de Radio 1 livestream.Beeld .

Radio is geen tv. Dat 'nieuwszender' Radio 1 zijn jongste 'vernieuwing' viert met houterige reclamespotjes op tv, was een teken aan de wand: het luistermedium wil steeds meer op zijn grote broer lijken. In elke studio hangen webcams voor de luisterkijker. Sinds 1 januari is het medium - ooit zo veel diepgaander en intelligenter dan veel televisie - wéér dieper door de knieën gegaan.

In de ochtend zijn presentatoren Frederique de Jong en Marcel Oosten vervangen door Jurgen van den Berg en Amber (spreek uit: 'Ember') Brantsen. Sympathieke stemmen, maar ze missen het tempo en timbre dat nieuws in de spitsuren vergt.

Radio 1 hoopt de weggelopen 75 duizend luisteraars terug in het hok te krijgen met een 'lossere stijl en bredere onderwerpkeuze'. Minder ernst, meer luim. Het resultaat: de hele dag door sport, spelletjes, meningen, muziekjes en rubriekjes. In het middagprogramma Nieuws & Co, een samenwerking met Nieuwsuur: 'Uw dagelijkse portie Tech & gadgets'.

Amber Brantsen 'leest de hoofdlijnen van het nieuws': een actiegroep in Heesch 'baalt' dat de demonstratie tegen het azc uit de hand is gelopen. In het schoolpleinwoord 'baalt' schuilt haar 3FM-verleden; én de krampachtige ambitie jongeren te lokken door ze te imiteren.

Die toon verschilt van de muziek die de zender binnensloop: steevast uit de jaren zeventig en tachtig. The Pretenders, Blondie, Mike & The Mechanics: Arbeidsvitaminen - Radio 1 is het nieuwe Radio 2.

Er valt nog te genieten op Radio 1. Vooral in de avond (Kunststof, het Oog) en het weekeinde (TROS Nieuwsshow, Vroege Vogels, OVT). Goede presentatoren, relevante, kundige gasten, langer dan anderhalve minuut, al is elk spoortje eigenzinnigheid verbannen naar de nacht.

Maar op doordeweekse dagen draait een geformatteerd perpetuum mobile van terugkerende, binnenlandse onderwerpen. Afgelopen dagen: vijftig jaar de Jostiband. Billy Ocean jarig. Eagles-gitarist Glenn Frey overleden: 'Deel met ons uw herinneringen aan The Eagles.'

De doodsoorzaak van aangespoelde potvissen, jongens- en meisjesnamen (geinig: meisjes heten nu ook Kees!), schaatsen op natuurijs, bebouwing aan de kust: binnen één lange autorit word je bevangen door appelflauwte - met de ongelukken waartoe dat weer leidt vult de zender zijn fileberichten.

In het nieuwe radiorijk bestaat buitenland nauwelijks nog. Gemonteerde reportages ontbreken vrijwel. Dat zou van de luisteraar maar aandacht vergen en die heeft-ie niet. Denken ze in Hilversum.

Donderdag werd ik gewekt met een onheilstijding: de griepgolf. 'Wat doet u om de griepepidemie te ontlopen? Twitter het ons of spreek in via de app'. 'Hup, naar buiten en lekker bewegen', had een luisteraar laten weten. De tevreden presentator: 'Kijk, dat zijn tips waar je wat aan hebt.'

Ik was terug bij Kleutertje luister, de vroegste radioherinnering uit mijn jeugd. Vermoeid sloeg ik mijn radio uit en viel in een diepe slaap. Ik droomde van een nieuwszender voor grote mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden