Radicale rebellen in Syrië keren zich af van Coalitie

Belangrijke rebellengroepen in Syrië hebben zich afgekeerd van de Syrische Nationale Coalitie (SNC), de voornaamste gesprekspartner van het Westen in de Syrische burgeroorlog. Volgens een woensdag gepubliceerde verklaring zeggen dertien overwegend islamistische organisaties het gezag van de in Turkije gevestigde SNC te verwerpen.

AMSTERDAM - De verklaring verscherpt de tegenstellingen in het Syrische verzet. Tot de ondertekenaars behoren het aan Al Qaida gelieerde Al Nusra-front en het eveneens radicale Ahrar al-Sham, maar ook gematigder groeperingen als de Tawhidbrigade, de Islambrigade en Suqor al-Sham. Deze laatste drie groepen waren de voornaamste vertegenwoordigers op het slagveld van de SNC, maar ook de radicale groepen leveren een groot aandeel in de strijd.


In het Syrisch verzet leven al lange tijd tegenstellingen en conflicten: tussen gematigden en jihadisten, maar ook tussen strijders die in Syrië het gevaarlijke werk doen en oppositievertegenwoordigers die vanuit het buitenland opereren. De verklaring tekent de groeiende irrelevantie van de SNC, die steeds is gesteund door zowel het Westen als de Arabische Golfstaten.


De dertien organisaties zeggen zich niet vertegenwoordigd te achten door 'groepen die in het buitenland zijn opgericht zonder naar het land terug te keren', met name doelend op de twee weken geleden in Turkije aangewezen tegenregering van 'premier' Ahmad Salam Toumah, een 48-jarige tandarts en voormalige politieke gevangene. Geen enkele buiten Syrië gevormde nieuwe regering zal worden erkend, aldus de verklaring: de leiding kan slechts in handen zijn van hen 'die hebben geleden en hun aandeel hebben geleverd aan de opofferingen'.


De verklaring is islamitisch getoonzet. Militaire en burgerlijke verzetsgroepen worden opgeroepen zich te verenigen in 'een duidelijk islamitisch raamwerk, gebaseerd op de sharia, die de enige bron van wetgeving moet zijn'.


Als de groep niet snel uiteenvalt is het initiatief 'een zeer grote zaak', schrijft analist Aron Lund op zijn blog Syria Comment. Volgens hem komt een groot deel van het Vrije Syrische Leger (FSA) hiermee in opstand tegen de politieke leiding van de verzetskoepel.


Het feit dat groepen als de Tawhid Brigade zich hebben aangesloten betekent volgens volgens Charles Lister van de denktank Jane's dat de Opperste Militaire Raad onder leiding van generaal Salim Idris - de gewapende vleugel van de SNC - is onttakeld.


Delen van het Syrische verzet hebben de met Al Qaida verbonden groepen en andere jihadisten altijd verweten de internationale steun voor de opstandelingen te frustreren. Westerse landen zijn huiverig om wapens te leveren als die in handen kunnen komen van extremisten. Ook kan de groeiende invloed van de extremisten het geloof in de levensvatbaarheid van een nieuw, democratisch Syrië ondermijnen.


De jihadisten behoren op het slagveld echter tot de effectiefste strijders. Zaken doen met hen wordt daardoor aantrekkelijk voor groepen die, hoewel ideologisch niet met hen op één lijn, vooral uit zijn op het verslaan van het regime van president Bashar al-Assad.


Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties zijn woensdag in Damascus aangekomen, voor onderzoek naar het gebruik van chemische wapens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.