Radicale ingrepen bij Fortuna en Roda

‘Ik ben blij met de situatie zoals die is’, zegt Fortuna Sittard-directeur Hans Erkens. Dat klinkt misschien een tikkeltje vreemd voor een bestuurder die zojuist heeft gehoord dat zijn club eigenlijk nauwelijks nog bestaanrecht heeft.

Van onze verslaggever Charles Bromet

Die feiten werden gepresenteerd door de Stuurgroep Topvoetbal in Limburg, die op verzoek van de noodlijdende Zuid-Limburgse clubs Roda JC (eredivisie) en Fortuna Sittard (eerste divisie) onderzoekt of een fusie bijvoorbeeld redding zou kunnen brengen.

De eerste bevindingen van deze Stuurgroep, waarin beide clubs zitting hebben en die wordt voorgezeten door Sef Vergoossen, liegen er niet om. De opbrengsten van de twee clubs bieden ‘geen stabiele financiële basis voor hun voortbestaan’.

De verenigingen verkeren in een slechte financiële positie met een negatief eigen vermogen en aanzienlijke verliezen. Uit een analyse van het bureau UNO Bedrijfsadviseurs blijkt dat de verwachte opbrengst van Fortuna ongeveer 1,6 miljoen euro bedraagt en die van Roda JC ongeveer 10,5 miljoen.

De opbrengst zou minimaal 60 tot 70 procent hoger moeten zijn om op een verantwoorde manier actief te blijven. Daarnaast verkeren de twee clubs op dit moment in een slechte financiële situatie met een negatief eigen vermogen en een aanzienlijk verlies.

‘Beide clubs kijken nu of het handig is samen op te trekken’, zegt woordvoerder Arie de Zeeuw namens de stuurgroep. ‘Pas daarna zullen financiers en sponsors worden benaderd.’

Nadat de stuurgroep in januari voor de derde keer bijeen is geweest, zou in maart een advies moeten volgen. De komst van een nieuw stadion in Brunssum, zoals een regionaal medium meldde, is volgens diverse betrokkenen volledig uit de lucht gegrepen.

Volgens Erkens willen beide clubs vooral ‘realisme tentoonspreiden en kijken of er draagvlak is voor andere scenario’s’. Namens Roda zegt directeur Huub Narinx: ‘Een fusie is nu niet direct dichterbij of verder weg. Natuurlijk maak ik me zorgen, maar ik zie ook kansen, al moet er heel wat gebeuren.’

Ondertussen doen supportersverenigingen er van alles aan om het bestaansrecht van hun clubs duidelijk te maken. West Side Ultras en Fanproject’98, fanclubs van Roda JC, zijn gezamenlijk de actie ‘Fans maken fans’ gestart.

Het doel: seizoenkaarthouders moeten andere supporters overhalen een zogeheten halve seizoenkaart voor de tweede helft van deze jaargang aan te schaffen. Voor elke seizoenkaarthouder die wordt aangedragen, volgt een beloning: een storting van 25 euro op de eigen rekening of een cadeaubon van 30 euro.

Narinx: ‘Zij hebben het negativisme over een mogelijke fusie omgebogen in een positieve actie. Dat juichen wij alleen maar toe.’

In Sittard heeft de werkgroep Trots op Fortuna (TOF) de taak opgevat haar eigen reddingsplannen voor de club aan te dragen. Fortuna moet immers medio januari 2009 de licentiecommissie van de KNVB overtuigen van haar bestaansrecht.

TOF, dat bestaat uit leden van de raad van commissarissen, de commerciële afdeling van de club, sponsors, supporters en externe adviseurs, presenteert de plannen woensdagavond in het spelershome van het stadion in Sittard.

Erkens: ‘Een perfect initiatief. Wat de toekomst ook brengt: voor draagvlak is geld nodig.’

Namens de stuurgroep zegt De Zeeuw dat de initiatieven getuigen van ‘binding met de club’. Tot een structurele oplossing zullen ze echter niet leiden, meent hij. ‘Hoe mooi het ook allemaal is bedacht.’

Stadion Fortuna (ANP) Beeld ANP
Stadion Fortuna (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden