Radicale Albanezen

DE situatie op de Balkan weigert zich te stabiliseren. Opnieuw dreigt er oorlog. Ditmaal in Macedonië, een staat die tot dusverre gevrijwaard was gebleven van het geweld dat eerder Kroatië, Bosnië en Kosovo teisterde....

Inmiddels bevinden zich duizenden NAVO-troepen in de regio, maar ze kunnen maar moeilijk grip krijgen op de gebeurtenissen. De Balkan heeft iets weg van een poreuze dijk. Net als op de ene plek met veel inspanningen een doorbraak is voorkomen, ontstaan er elders weer nieuwe gaten.

Soms lijkt het onbegonnen werk. Na het Servische nationalisme zijn het nu de Albanezen die het zuidoosten van Europa onder hoogspanning zetten met hun streven naar een Groot-Albanië. Er zijn natuurlijk verschillen: de Groot-Servische aspiraties werden aangewakkerd en gestuurd door het regime van Milosevic in Belgrado. Het Albanese nationalisme is vooral het werk van radicale groepen, zonder de directe steun van de politieke leiders. Daardoor lijken de acties van de Albanese nationalisten kleinschaliger en dus minder gevaarlijk: zij beschikken niet over een machtig staatsleger, zoals de Servische nationalisten.

Het gekke is echter dat de Albanezen tot dusverre succesvoller zijn geweest dan de Serviërs, die louter nederlagen hebben geleden. Het belangrijkste Albanese wapenfeit is de feitelijke onafhankelijkheid van Kosovo, dat nog slechts nominaal tot de Joegoslavische Federatie behoort. De handigheid waarmee de radicale Albanezen deze overwinning in de wacht hebben gesleept, moet de NAVO te denken geven, in het licht van wat nu gebeurt.

Dat het bondgenootschap twee jaar geleden ingreep in Kosovo was gerechtvaardigd, gezien de repressie aldaar door het bewind-Milosevic. Toch kan niet ontkend worden dat de Albanezen slim inspeelden op de publieke opinie in het Westen, waardoor zij het de NAVO ook zeer moeilijk maakten om niet tot interventie over te gaan. De Albanezen slaagden erin de NAVO te 'instrumentaliseren' - plat gezegd: de NAVO voor hun karretje te spannen.

Kosovo is nog steeds een probleem, maar niemand kan zich voorstellen dat de Albanezen de controle over dit gebied weer zullen afstaan. Sterker nog, overwinningen smaken naar meer. De radicale Albanezen hebben nu het vizier gericht op Zuid-Servië en Macedonië, andere gebieden met grote Albanese minderheden. Via geweld proberen zij een voor hen gunstige oplossing te forceren. De NAVO moet zich daartegen verweren. In Belgrado zit geen Milosevic meer en Macedonië heeft altijd zijn best gedaan problemen met Albanezen democratisch op te lossen. Het bondgenootschap moet ten aanzien van de radicale Albanezen een duidelijke streep trekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden