Update

Radicale afsplitsing PKK eist bloedige aanslagen Istanbul op

TAK, een radicale afsplitsing van de Koerdische terreurbeweging PKK, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee aanslagen waarbij zaterdagavond in Istanbul 38 mensen omkwamen en 155 anderen gewond raakten. De slachtoffers waren vooral agenten. In maart kwamen in Ankara ook al 37 mensen om het leven door een aanslag van TAK, voluit de 'Vrijheidsvalken van Koerdistan'. Tot het moment van het opeisen door TAK ging de Turkse regering ervan uit dat de PKK verantwoordelijk was.

Een door de bomaanslag beschadigd voertuig in Istanbul. Beeld reuters
Een door de bomaanslag beschadigd voertuig in Istanbul.Beeld reuters

De aanslagen vonden plaats op dezelfde dag dat de AK-partij van president Erdogan een ontwerpgrondwet had gepubliceerd. Die geeft de president meer macht en opent de mogelijkheid voor Erdogan om nog tot 2029 aan de macht te blijven. Als legitimatie voor die veranderingen wordt de strijd tegen het terrorisme genoemd. De dit weekeinde gepleegde aanslagen zullen de AK-partij sterken in de overtuiging dat de nieuwe Grondwet nodig is.

De eerste aanslag betrof een autobom, die op zaterdagavond rond half elf afging bij het Vodafone-stadion in Istanbul. Anderhalf uur eerder was daar een wedstrijd van de plaatselijke voetbalclub Besiktas afgelopen. Daarvoor was extra veel ordepolitie op de been. De grote massa toeschouwers was al op huis aan toen een autobom op afstand tot ontploffing werd gebracht. Bij een verzamelpunt van de ordepolitie werd daardoor een bloedbad aangericht. Kort daarop bracht een zelfmoordterrorist zich tot ontploffing in het nabijgelegen Mackapark, juist op het moment dat hij door politieagenten was omsingeld.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Turkse inwoners leggen bloemen voor het stadion in Istanbul. Beeld epa
Turkse inwoners leggen bloemen voor het stadion in Istanbul.Beeld epa
Politie arriveert op de plek van de explosie in Istanbul. Beeld reuters
Politie arriveert op de plek van de explosie in Istanbul.Beeld reuters
Politiecordon bij het Besiktas-stadion. Beeld ap
Politiecordon bij het Besiktas-stadion.Beeld ap

Dag van nationale rouw

Na de aanslagen zegde president Erdogan direct zijn reis naar Kazachstan af en riep hij zondag tot een dag van nationale rouw uit. Volgens de president was het de daders erom te doen zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Hij beloofde de overwinning: 'Niemand hoeft eraan te twijfelen dat wij als land met Gods wil de terreur en terroristische organisaties zullen overwinnen'. Toch is die twijfel er onder de bevolking wel ingeslopen, nu het land dit jaar in Ankara en Istanbul al herhaaldelijk is geconfronteerd met grote aanslagen waarbij telkens tientallen doden vielen.

De pro-Koerdische politieke partij HDP veroordeelde de aanslag, maar hield de regering ook voor op te houden met haar harde retoriek. Die zou bijdragen aan 'polarisatie, vijandigheid en conflict'. Leiders van deze oppositiepartij zijn in de afgelopen maanden opgepakt op verdenking van banden met de PKK. De HDP-oproep maakte weinig indruk. De minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, noemde PKK-aanhangers 'dieren'. Ook waarschuwde hij iedereen te zullen arresteren die op sociale media van sympathie voor de aanslagen blijk zou geven. 'Er is hier geen enkel excuus voor. Weet dat het mes van de staat diep snijdt'. Op zondag volgden prompt drie arrestaties in verband met uitlatingen op sociale media, terwijl er jacht werd gemaakt op meer verdachten.

Explosie Caïro

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn tenminste 25 Koptische christenen om het leven gekomen bij een bomexplosie tijdens een zondagsmis. De bom ging af in een kapel vlak bij de kathedraal die als het centrum van de Koptische religie in Egypte geldt. De aanslag is vermoedelijk het werk van Islamitische Staat (IS). President Al-Sisi riep direct dagen van nationale rouw uit. Een IS-terreurdaad in 2015 waarbij 21 koptische gastarbeiders werden onthoofd leidde tot luchtbombardementen op IS-posities in Libië. Daarvan is nu nog geen sprake. Koptische christenen maken naar schatting 10 procent van de Egyptische bevolking (82 miljoen) uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden