Radicale Abu Hamza mag uitgezet naar VS

Groot-Brittannië mag de radicale moslimgeestelijke Abu Hamza al-Masri uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaald.

PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Ook vier andere Britse terreurverdachten zullen voor een Amerikaanse rechtbank verschijnen. De werkelijke uitlevering kan nog maanden op zich laten wachten omdat nog niet alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput.

De 53-jarige Abu Hamza, ook wel 'Captain Hook' genoemd vanwege zijn haakvormige armprothese, zit sinds 2004 in de zwaarbeveiligde Belmarsh-gevangenis. Hij was door de Britse rechter tot zeven jaar cel veroordeeld wegens terroristische activiteiten.

Abu Hamza verrichtte zijn activiteiten onder meer vanuit de beruchte Finsbury Park-moskee in Noord-Londen, waar hij als imam preekte. Nadat de moskee gesloten werd, zette de in Alexandrië (Egypte) geboren officierszoon zijn radicale preken voort op een speciaal door de politie afgezette straat.

Hamza woonde met zijn vrouw en acht kinderen naast de toenmalige minister van Sociale Zaken. In zijn boekenkast stonden onder meer de The Terrorist' Encyclopedia en The Al Qaida Handbook.

Na het uitzitten van zijn straf, wachtte hij op uitlevering aan de Verenigde Staten, waar hij wordt verdacht van het opzetten van een trainingskamp voor terroristen. Twee jaar geleden blokkeerde het Europese Hof zijn uitzetting vanwege de vrees dat hij 'onmenselijk' zou worden behandeld.

De Europese rechters hebben inmiddels schriftelijke garanties van de Amerikaanse overheid gekregen waarin staat dat Abu Hamza en de zijnen niet de doodstraf zullen krijgen of in Guantanamo Bay-achtige omstandigheden zullen worden vastgehouden of berecht.

Sterker, volgens de rechters is het leven in de Amerikaanse 'supermax'-gevangenis beter dan in soortgelijke Europese gevangenissen. Gedetineerden mogen tv kijken, bezoekers ontvangen, knutselen, de USA Today lezen en groepsgewijs bidden.

De weg is nu ook vrij voor het uitzetten van vier andere radicale moslims, onder wie de 38-jarige Babar Ahmed. Deze islamist zit sinds 2004 zonder aanklacht in een Britse gevangenis. Volgens de Amerikanen heeft deze Brit van Pakistaanse komaf hand- en spandiensten verleend aan de Taliban.

De Britse justitie had niet genoeg bewijs om Babar Ahmed - die ten tijde van zijn arrestatie als ict'er op Imperial College werkte - te vervolgen. Familie, vrienden en prominente Labour-politici strijden al jaren voor zijn vrijlating.

Drie jaar geleden ontving Babar Ahmed een schadevergoeding van 60 duizend pond (72.600 euro) omdat hij tijdens zijn hechtenis op gewelddadige wijze was behandeld. Enkele politieagenten moesten voor de rechter verschijnen maar werden vrijgesproken van mishandeling.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden