Racist Dylann Roof krijgt doodstraf voor bloedbad in kerk Charleston

Dylann Roof, de blanke man die negen zwarte kerkgangers in Charleston vermoordde in juni 2015, is ter dood veroordeeld door een federale jury. Het is de eerste keer dat de doodstraf wordt opgelegd voor een racistische moord in de Verenigde Staten volgens het ministerie van Justitie.

Redactie
Dylann Roof Beeld afp
Dylann RoofBeeld afp

De twaalfkoppige jury oordeelde unaniem dat Roof schuldig is aan totaal 33 aanvallen op de Emanuel African Methodist Episcopal Church. In december was hij al schuldig bevonden aan 'door haat geïnspireerde misdaden'. Roof had levenslang kunnen krijgen, een straf waarvan een aantal nabestaanden van de vermoorde gelovigen voorstander was.

De 22-jarige Roof wilde met zijn daden een rassenoorlog ontketenen. De Charleston-schutter liet weten geen spijt te hebben van zijn daad en volledig toerekeningsvatbaar te zijn. Hij ontkende tijdens zijn geruchtmakende zaak dat hij geestesziek was en toonde geen spijt.

Roof staarde strak voor zich uit toen de rechter de bevindingen van de jury voorlas voordat hij de doodstraf uitsprak. Dat meldden lokale media. Hij vertelde nog steeds het gevoel te hebben dat hij de slachting moest aanrichten en dat het verzoek zijn leven te sparen geen moment bij hem is opgekomen.

'Jullie verkrachten onze vrouwen'

'Ik moet het doen. Jullie verkrachten onze vrouwen en nemen ons land over. Jullie moeten weg!' Dat zei Dylann Roof voordat hij het vuur opende op de zwarte bezoekers kerk in Charleston (South Carolina). Om er zeker van te zijn dat zijn boodschap niet verloren zou gaan, liet de schutter een van de aanwezigen in leven.

Al meteen nadat de FBI zijn signalement had verspreid, doken er aanwijzingen op dat het wereldbeeld van de jongeman uit Lexington in South Carolina doordrenkt was van rassenhaat. Op zijn Facebookpagina stond een foto waarop een somber kijkende Roof poseert in een moerasbos. Op zijn jack draagt hij de vlaggen van Zuid-Afrika en Rhodesië (nu Zimbabwe) uit de tijd van de apartheid.

Lees ook:

Profiel Dylann Roof - Zijn auto, zijn jas: alles wijst op rassenhaat.

Reportage uit Charleston - Rassenhaat blijft Amerika's open zenuw. 'Ik wil hem niet haten.'

Slavernij-symbool

Zijn auto droeg een nummerbord met de 'confederate-flag', de vlag van de rebellerende zuidelijke troepen uit de Amerikaanse burgeroorlog, die door zwarten wordt gezien als een symbool van de slavernij. Roof zat tijdens zijn middelbareschooltijd op een school waar ook veel zwarte scholieren waren.

Volgens John Mullins, die bij hem in de klas zat, was Roof een overtuigde zuidelijke patriot. 'Hij maakte vaak racistische grappen, maar die nam ik niet echt serieus.' Wat hem het meest was opgevallen, was het drugsgebruik van zijn medescholier. 'Hij gebruikte allerlei pillen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden