Racers in zak en as, rechter pakt auto af

Deelnemers aan illegale straatraces in Limburg kregen donderdag fikse straffen. Drachten in Friesland heeft een terrein aangewezen waarop de coureurs legaal mogen scheuren....

'Zwaar kloten', vindt Johan uit Cuijk het. Die geldboete kan hem weinig schelen, en ook de ontzegging van de rijbevoegdheid valt mee; over een maand mag hij weer rijden. Maar dat de rechter zijn auto verbeurd heeft verklaard, vindt hij verschrikkelijk. 'Als ik had geweten dat de straf zo zwaar zou zijn, had ik nooit aan een straatrace meegedaan.'

Rechter L. Crompvoets spreekt donderdagmiddag op het kantongerecht in Venlo fikse straffen uit tegen negen deelnemers aan illegale straatraces in Venray en Blerick op 16 juni. Ze moeten een boete van gemiddeld 500 euro betalen, mogen drie tot negen maanden niet autorijden en de meesten raken hun wagen kwijt.

Johan, 22 en operator bij een voedingsbedrijf, kan definitief fluiten naar zijn 'meisje', zoals hij de rode Honda Civic liefkozend noemt. 'Daar heb ik anderhalf jaar voor gezwoegd. Spoilertje, mooie velgen, nieuw uitlaatsysteem. De rechter geeft me wel tweeduizend euro compensatie. Maar deze auto is niet in geld uit te druk-ken.'

Een voor een komen ze sip en hoofdschuddend de rechtszaal uit. Ze voelen zich het slachtoffer van alle heisa en media-aandacht voor de illegale straatraces. Wat hebben ze nou helemaal misdaan?

Goed, het is verboden om op de openbare weg wedstrijden te houden. En misschien is het wel een beetje gevaarlijk. Maar als gewone mensen voor het stoplicht staan, proberen ze elkaar toch ook 'eruit te trekken'?

Volgens officier van justitie P. van Hagen zijn de straatraces levensgevaarlijk. Begin april vielen al een dode en enkele zwaar gewonden te betreuren. De wegracers overtreden niet alleen artikel 10 van de wegenverkeerswet (verbod op wedstrijden), maar ook artikel 5 (in gevaar brengen van de verkeersveiligheid). Hard aanpakken, is het devies van het Openbaar Ministerie.

'Ik had niet in de gaten dat het zo zwaar bestraft zou worden', fluistert Martijn, van beroepinternationaal vrachtwagenchauffeur.

Onvoorstelbaar, noemt officier Van Hagen het dat een beroepschauffeur meedoet aan zo'n wegrace. Want zo zet je je beroep op het spel. 'Een stommiteit', erkent Martijn, die belooft het nooit meer te zullen doen.

Rechter Crompvoets toont enige clementie. Hij verhoogt de geldboete, maar legt de chauffeur slechts een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid op. Maar zijn Opel Corsa is Martijn kwijt.

'Hoe hoog schat u de waarde van de Corsa?', vraagt rechter Crompvoets. 'Eh, zo'n zevenduizend euro', antwoordt Martijn. 'Vorig jaar februari kostte die nog dertienduizend gulden', leest officier Van Hagen uit de stukken, 'dan is die in een jaar dus duurder geworden?' Tsja, dure muziekinstallatie en snelle velgen, riposteert Martijn. De rechter geeft hem tweeduizend euro compensatie.

Het was 'de kick', vertelt Johan over de straatraces. 'Je leeft ernaartoe, de straat, de mensen, de adrenaline. Koppeling los, gaspedaal plat en gaan. Dan verdwijnt de wereld om je heen effetjes en zit je in een roes. Vergelijk het met een ritje in de achtbaan.'

Nu gaat hij tijdelijk met de fiets naar zijn werk. 'Zwaar vernederend', vindt de Cuijkenaar. 'Als ik naar het dorp moet voor een pakkie shag, stuur ik mooi een ander. Anders zwaaien ze me al van verre toe: daar heb je Johan op z'n fiets.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.