Race tegen de klok in Mexico-Stad om scholier Frida Sofia (12) te redden uit het puin

Een twaalfjarig meisje is uitgegroeid tot het symbool van de naarstige pogingen van reddingswerkers in Mexico om slachtoffers van de aardbeving uit het puin te redden. Het meisje, Frida Sofia, zit sinds dinsdag vast tussen het puin van haar school in Mexico-Stad. Volgens haar zitten nog vijf andere scholieren vlak bij haar klem. Uit de restanten van de Enrique Rebsamen-school zijn al 21 lichamen van scholieren gehaald, evenals vijf volwassenen.

Redactie
Een man wordt levend uit het puin gehaald. Beeld AFP
Een man wordt levend uit het puin gehaald.Beeld AFP

'Wij hebben hoop dat sommigen nog zullen worden gered', aldus David Porras, een van de vrijwilligers die naar de school zijn getrokken om te helpen. 'Maar we zijn langzaam, net als schildpadden.'

In totaal zijn 237 Mexicanen omgekomen toen de aardbeving met een kracht van 7.1 het zuidoosten van het land trof, zo'n 150 kilometer van de hoofdstad. Het aantal gewonden is donderdag opgelopen tot meer dan tweeduizend. Op tientallen plekken in het rampgebied proberen duizenden reddingswerkers, militairen, agenten en vrijwilligers met man en macht overlevenden zoals Frida te redden uit het puin van ingestorte gebouwen.

Op woensdagnacht, zo'n 36 uur na de aardbeving, werden nog twee vrouwen en een man gered uit de restanten van een kantoorgebouw in de hoofdstad. In totaal zijn al 52 personen in Mexico-Stad levend in het puin gevonden. Maar de aandacht van het land gaat vooral uit naar het lot van Frida en haar medescholieren, in leeftijd mogelijk variërend van 3 tot 14 jaar.

Vingers bewogen

De poging om Frida te redden wordt live uitgezonden op televisie. Als de hulpverleners contact met haar hebben, moet iedereen in de straat muisstil zijn. Reddingswerkers kregen woensdag voor het eerst contact met het meisje, via een gat in het puin. Eerder zagen ze haar hand uit de brokstukken van de school steken.

Toen ze vroegen of ze nog levend was, begon Frida met haar vingers te bewegen. Volgens reddingswerker Hector Mendez zou uit beelden van camera's blijken dat er mogelijk nog vier anderen onder het puin zitten. Maar volgens hem is het onduidelijk of ze nog leven.

Maar volgens Frida liggen er vlak bij haar nog andere scholieren die in leven zijn. 'Ze vertelt ons dat er nog vijf scholieren in leven zijn', aldus Alfredo Vega, een arts die samenwerkt met het reddingsteam. De reddingswerkers proberen voorzichtig puinresten weg te halen om dichter bij het meisje te komen. Gepoogd wordt een tunnel te maken met stalen pijpen in de ingestorte fundering van het schoolgebouw dat drie verdiepingen telde. Het reddingswerk werd woensdag echter gehinderd door zware regenval.

'Je hoort mensen kermen'

Op andere plekken in de hoofdstad proberen buren elkaar te helpen. In een stad waar mensen uit de diverse sociale klassen nauwelijks met elkaar omgaan, staan artsen, advocaten en zakenlieden nu naast bouwvakkers en straatvegers met emmers in de hand om puinresten af te voeren. 'Je hoort mensen kermen', aldus vrijwilliger Evodio Dario Marcelino die met tientallen anderen helpt bij een ingestort appartementencomplex. 'We moeten nog de restanten van drie verdiepingen verwijderen. En toch horen we nog slachtoffers.'

Bij een ingestorte fabriek vlakbij het stadscentrum verplaatsten kranen grote brokstukken waarna reddingswerkers in actie kwamen op zoek naar overlevenden. Op woensdagmiddag werden hier drie lichamen gevonden. 'Er zijn geluiden te horen onder het puin', aldus reddingswerker Alejandro Herrera. 'Maar we weten niet of het van mensen onder het puin komt, of dat het gewoon het geluid is van de ingestorte fabriek.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden