Race om Filipijnse verpleegkundigen begonnen

Een Filipijnse verpleegkundige aan het bed. Haagse zorginstellingen geloven er in. In Manilla zijn al wervingsacties begonnen. 'Wat is een po en een prik?'..

De Filipijnse regering maakt geen bezwaar tegen de werving van Filipijnse verpleegkundigen door Nederlandse zorginstellingen. Dit heeft minister Borst van Volksgezondheid de Tweede Kamer laten weten. Een van de voorwaarden die de Nederlandse regering stelt aan werving van buitenlandse arbeiders, is dat er in het land van herkomst geen arbeidsmarkttekort mag zijn.

Haagse zorginstellingen zijn inmiddels begonnen met de selectie van Filipijnse verpleegkundigen. Zij hebben daarvoor de International Luzac Foundation in de arm genomen.

De stichting werd vorig jaar speciaal opgericht voor het recruteren van Filipijnse verpleegkundigen. Oprichter is E. Luzac, voormalig eigenaar van het Luzac-college, een particuliere school waar moeilijk lerende kinderen van bemiddelde ouders worden klaargestoomd voor eindexamens havo en vwo. Hij kwam op het idee van de wervingsstichting tijdens een vakantie op de Filipijnen in 1999.

De Luzac Foundation heeft in de Filipijnse hoofdstad Manilla inmiddels een school geopend waar gediplomeerde verpleegkundigen in acht tot tien weken zes uur per dag een stoomcursus Nederlands krijgen. De stichting heeft op verzoek van de Haagse zorginstellingen voor tachtig Filipijnse verpleegkundigen arbeids- enverblijfsvergunningen aangevraagd.

F. van der Walle, directeur van de Luzac Foundation, verwacht dat eind juni de eerste groep van ongeveer tachtig Filipijnse verpleegkundigen in Nederland aankomt. Voor huisvesting van de verpleegkundigen heeft de stichting het voormalige opleidingsgebouw van het Leijenbergziekenhuis in Den Haag gekocht.

De zorginstellingen verwachten met het werven het nijpende tekort aan verpleegkundigen deels te kunnen ondervangen. Volgens de Luzac Foundation is de animo onder Filipijnse verpleegkundigen om in Nederland te werken groot. Op een advertentie in een Filipijnse krant reageerden ruim zevenhonderd verpleegkundigen, die volgens Van der Walle allemaal over de juiste diploma's beschikken om in Nederland te kunnen werken.

Een groep van ongeveer tachtig Filipijnse verpleegkundigen zal 8 juni in Manilla een toets afleggen in mondelinge en schriftelijke beheersing van het Nederlands. Mochten ze slagen voor de toets, dan weet iedere verpleegkundige precies bij welke instelling hij of zij komt te werken, zegt Van der Walle. 'Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst kun je alleen geïndividualiseerde aanvragen doen. Voor iedere persoon moet een contract zijn voordat de aanvraag in behandeling genomen wordt. De contracten worden gesloten voor een jaar, met de mogelijkheid tot eenmalige verlenging.'

Volgens Van der Walle kan de stichting vanaf juni elke maand honderd verpleegkundigen uit Manilla overvliegen die voldoende Nederlands beheersen om in ziekenhuizen te werken.

'We overwegen om voor de geestelijke begeleiding een paar Filipijnse nonnen te contracteren die permanent in de flat in Den Haag wonen om de nieuwkomers op te vangen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden