Rabobank weigert pedofielenvoorman. Discriminatie?

De Rabobank weigert een bankrekening te openen voor pedofielenvoorman Marthijn Uittenbogaard. Enkele uren voordat Uittenbogaard gisteren een afspraak had met een medewerkster van zijn lokale Rabobank, werd hij gebeld. De bank zei zich niet te kunnen verenigen met de standpunten die Uittenbogaard als vooraanstaand lid van de inmiddels verboden pedofielenvereniging Martijn uitdraagt.

Marthijn Uitenboogaard van de Vereniging Martijn.Beeld anp

Eerder zou ABN Amro Uittenbogaard ook een rekening hebben geweigerd. Hij kan nog wel gebruikmaken van zijn bestaande rekening bij ABN Amro, die hij opende voordat hij in de publiciteit trad. ABN Amro gaf Uittenbogaard nooit een verklaring voor de gang van zaken. Zelf is hij ervan overtuigd dat zijn seksuele voorkeur ook hier de doorslag heeft gegeven.

Rabobank bevestigt geen zaken te willen doen met Uittenbogaard, maar wil niet zeggen op welke grond. ABN Amro wil om privacyredenen evenmin ingaan op de aantijging. Een woordvoerder is wel verbaasd over de beschuldiging. 'Wij sluiten geen klanten uit vanwege hun denkbeelden.'

Discriminatie
Uittenbogaard laat het er niet bij zitten. Hij heeft een klacht tegen de twee banken ingediend bij het Meldpunt Discriminatie.

'Die klacht maakt geen schijn van kans', zegt directeur Jessica Silversmith van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Banken hebben het recht om cliënten om hun moverende redenen te weigeren. Zo werden prostituees die na de legalisering van hun beroep in 2000 een zakelijke rekening wilden openen aanvankelijk ook door sommige banken geweigerd.

In het geval van Uittenbogaard is er bovendien geen sprake van discriminatie, zegt Silversmith. Ze verwijst naar de wet, die pedoseksuelen - in tegenstelling tot bijvoorbeeld vrouwen, Joden en homoseksuelen - niet expliciet noemt als groep die bescherming behoeft tegen discriminatie. Met andere woorden: juridisch gezien kunnen pedofielen in Nederland niet worden gediscrimineerd.

Uittenbogaard heeft nog geen reactie gehad van het Meldpunt. 'Als ze mij dit straks officieel antwoorden, dien ik ook een klacht in tegen het Meldpunt Discriminatie wegens discriminatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden