Rabobank verhoogt kosten Robecofondsen

Particuliere beleggers die via de Rabobank in Robecofondsen beleggen, moeten binnenkort rekening houden met hogere kosten voor de aan-en verkoop van beleggingsfondsen....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

De kostenaanpassing is een beslissing van de Rabobank, benadrukt woordvoerder Ronald Florison van Robeco. De fondsenbeheerder uit Rotterdam heeft juist gekozen voor Luxemburg vanwege de gunstige omstandigheden. Robeco wil graag groeien in Europa en gaat daarom alle kleinere en middelgrote fondsen onderbrengen in Luxemburg. De overplaatsing zal de komende maanden plaatsvinden. Alleen de vlaggenschepen van het bedrijf Robeco, Rorento en Rolinco houden een notering aan de beurs van Amsterdam.

Volgens Robeco zijn de tarieven in Luxemburg doorzichtiger. De waarde van een fonds wordt bepaald door de intrinsieke waarde en niet langer door vraag en aanbod. In de oude situatie kon de op-of afslag 3,5 procent bedragen. Het verdwijnen van deze spread is gunstig voor klanten, zo stelt Marco de Bruine van de Rabobank. De verhoging is ingegeven door marktomstandigheden. 'Net als bij de rente kunnen de kosten weer veranderen.' De Rabobank heeft geen concrete plannen om tarieven weer te verlagen, zo zegt hij.

Door de verplaatsing van de Robecofondsen naar Luxemburg zal ook de dagelijkse koersnotering in diverse kranten verdwijnen. Fondsen in Luxemburg staan na verwijdering van de Amsterdamse beurs niet langer in de rubriek 'genoteerde beleggingsfondsen'. Via internet en teletekst zal de koers nog wel te achterhalen zijn, stelt Robeco. In de Volkskrant zullen de koersen naar verwachting twee keer per week op te zoeken zijn in de rubriek 'niet-genoteerde beleggingsfondsen'.

Fondsmanagers zijn de laatste maand pessimistischer gestemd over de vooruitzichten van aandelen, zo blijkt uit een enqu van Morningstar. Slechts 21 procent van de 62 ondervraagde fondsbeheerders denkt dat de beurzen wereldwijd de komende twaalf maanden meer dan 10 procent gaan stijgen. Dit is het laagste percentage sinds Morningstar in april 2002 met het onderzoek begon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden