Rabobank tegen bezuinigingen

De extra bezuinigingen die Brussel eist, zullen het beetje economisch herstel dat was voorzien in de kiem smoren, stelt de bank. 'Het kabinet speelt kortetermijnpaniekvoetbal.'

AMSTERDAM - Als het kabinet volgend jaar inderdaad 6 miljard euro gaat bezuinigen, zoals de Europese Commissie eist, dan hoeft Nederland ook in 2014 niet op economische groei te rekenen.


'Deze aanvullende bezuinigingen zullen het beetje economische herstel dat wij eerder nog voor 2014 voorzagen in de kiem smoren', schrijft de Rabobank woensdag in zijn economisch kwartaalbericht. Met als gevolg nulgroei ofwel stagnatie, in plaats van lichte groei.


De bezuinigingen zullen hun doel voorbij schieten, waarschuwt de bank. Het door Brussel vereiste begrotingstekort van maximaal 2,8 procent zal namelijk desondanks niet worden gehaald.


De economen van de Rabobank hebben als eersten het effect van de door Brussel geëiste extra ombuigingen in hun prognose verwerkt. Maandag kwam De Nederlandsche Bank (DNB) al met een nieuwe raming voor de Nederlandse economie in 2013 en 2014.


Die ging nog uit van de status-quo, dus zonder nieuwe bezuinigingen. DNB-directeur Job Swank zei er wel bij dat nieuwe bezuinigingen op korte termijn slecht zijn voor de economische groei. De Rabobank concludeert twee dagen later hetzelfde, maar presenteert er meteen de harde cijfers bij.


'Onze raming voor 2014 is negatiever dan waar het kabinet ten tijde van het sociaal akkoord rekening mee hield. We zien de 'groene waas' van premier Rutte dus geen realiteit worden', aldus het rapport. De premier riep de bevolking in maart op meer uit te geven, in de hoop dat verhoogde consumptie de economie zou aanzwengelen.


Ruttes hoop is ijdel gebleken. Zowel DNB als de Rabobank constateert dat de gemiddelde consument niet meer uit kán geven, omdat zijn vrij besteedbaar inkomen blijft krimpen. Lastenverzwaringen en de verhoogde noodzaak (hypotheek)schulden af te lossen zijn daar debet aan.


Hoofdeconoom Hans Stegeman van de Rabobank ziet in zijn eigen nulgroeiraming het bewijs dat de overheid op het punt staat de economie kapot te bezuinigen.


DNB spoort het kabinet aan de 3-procentsnorm te respecteren, maar Stegeman raadt dat met klem af. 'Het kabinet speelt de hele tijd kortetermijnpaniekvoetbal omdat het geobsedeerd is door die 3 procent. Lukrake btw-verhogingen leveren snel geld op, maar schaden de economie omdat huishoudens dan nog minder te besteden hebben. De overheid zou zich meer moeten richten op de lange termijn, op structurele hervormingen. Zij zou de hypotheekrenteaftrek sneller dan in 28 jaar moeten afbouwen en de zorguitgaven voortvarender moeten terugdringen. Dat zijn veranderingen die niet in een jaar kunnen worden doorgevoerd. Huishoudens moeten de tijd krijgen om zich voor te bereiden op het feit dat ze meer zelf moeten gaan betalen.'


Vele ramingen

De Rabobank verwacht dat de economie dit jaar 1 procent zal krimpen. Deze raming is somberder dan die van DNB, die op 0,8 procent krimp uitkwam. Vrijdag presenteert het Centraal Planbureau (CPB) een nieuwe voorspelling voor 2013 en 2014. De ramingen van het CPB zijn het belangrijkst, want die vormen de leidraad voor het kabinetsbeleid. De allerbelangrijkste raming is de Macro Economische Verkenning van het CPB. Deze raming vormt de basis voor de rijksbegroting.

Het CPB publiceert vier keer per jaar een raming voor de Nederlandse economie: in maart, juni, september en december. DNB doet dat twee keer per jaar, in december en juni. De Europese Commissie neemt Nederland vier keer per jaar onder de loep. De OESO en het IMF doen dat ook geregeld. Daarnaast komen de drie Nederlandse grootbanken elk kwartaal met voorspellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden