Rabobank schiet Achmea te hulp

Eureko, de moeder van Nederlands grootste verzekeraar Achmea, heeft bijna 3 miljard euro verloren als gevolg van de kredietcrisis. Om het eigen vermogen op te krikken, steken aandeelhouders Rabobank en Vereniging Achmea samen 1 miljard euro in de verzekeringsgroep....

Eureko, waaronder verzekeraars Agis, Zilveren Kruis, FBTO, Centraal Beheer en Interpolis vallen, is hiermee de laatste grote Nederlandse financiële instelling die een kapitaalinjectie aan de aandeelhouders of de overheid heeft moeten vragen. Het nieuws over de financiële steun komt anderhalve maand na het onverwachte vertrek van Maarten Dijkshoorn. Volgens Eureko, waar ruim twintigduizend mensen werken, vertrok de 58-jarige bestuursvoorzitter ‘vanwege persoonlijke overwegingen’.

‘Het is een teken van kracht dat we het geld bij de eigen aandeelhouders hebben opgehaald’, zegt de woordvoerder van Eureko. Rabobank komt met 400 miljoen euro over de brug. Vereniging Achmea betaalt 600 miljoen.

Rabobank heeft een belang van bijna 40 procent in Eureko. Dit belang kreeg de coöperatieve bank in ruil voor de inbreng van verzekeraar Interpolis in de groep. Door het belang in Eureko wordt de Rabobank, die in vergelijking met ING, ABN Amro en Fortis redelijk ongeschonden door de kredietcrisis komt, indirect toch nog geraakt door de beurskrach.

Als gevolg van de kapitaalinjectie stijgt de solvabiliteit van Eureko van 150 naar 175 procent. De solvabiliteit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Deze maatstaf voor de financiële gezondheid is nu in lijn met andere verzekeraars die vers kapitaal hebben aangetrokken.

Eureko moest de solvabiliteit verhogen om te voorkomen dat het duurder wordt geld aan te trekken. Kredietbeoordelaars letten scherp op de solvabiliteit bij het geven van hun beoordeling van de kredietwaardigheid. Hoe lager de beoordeling hoe meer rente een bedrijf moet betalen.

Het verlies van Eureko is met name geleden op beleggingen in aandelen en deelnemingen in dochterbedrijven. Eureko verloor ruim 1 miljard euro op aandelen. Daarnaast moest de verzekeringsgroep 800 miljoen afboeken op een Portugese bank en vermogensbeheerder F & C. In Nederland moest de verzekeraar nog een voorziening nemen van 136 miljoen voor verzekeringen met een gegarandeerde uitkering.

De bestuurders van Eureko zien af van bonussen over 2008. Eerder maakten bestuurders van ING, SNS Reaal en Aegon hetzelfde gebaar. Deze financiële concerns moesten voor vers kapitaal aankloppen bij de overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden