Rabobank Nederland op de schop

De Rabobank pakt het matig presterende lokale kantorennet in Nederland aan. Bij de 415 lokale Rabobanken worden drieduizend van de 37 duizend banen geschrapt....

Van onze verslaggever

Ook wordt het hoofdkantoor van de Nederlandse tak in Eindhoven ondergebracht bij de Utrechtse concerncentrale, zodra zakenbank Rabo International van Utrecht naar Amsterdam is verhuisd. Die verhuizing zal 'over een half jaar tot een jaar' plaatsvinden, aldus een woordvoerder.

De ingreep van de Rabobank komt niet onverwachts. Rabo-topman Hans Smits liet bij de presentatie van de jaarcijfers over 1999 in maart en de halfjaarcijfers in augustus al weten niet tevreden te zijn met de prestaties van de lokale banken. De winst van het lokale bankbedrijf steeg vorig jaar met slechts 1 procent, tegen bijvoorbeeld 18 procent bij ABN Amro.

Smits kondigde in maart al aan dat het lokale bankbedrijf 'voortaan zijn eigen broek moest ophouden'. Omdat de kosten bij Rabobank sneller stegen dan de inkomsten, moet er tot 2003 15 tot 20 procent in de kosten gesneden worden. Het lokale netwerk is goed voor ongeveer de helft van het totale resultaat van de Rabobank, ook eigenaar van onder meer verzekeraar Interpolis en vermogensbeheerder Robeco.

Uit een interne analyse blijkt dat de grote concurrenten als ABN Amro, ING en Fortis de afgelopen jaren in balanstotaal en winst sneller zijn gegroeid. De mate van efficiency en de rentemarge dalen bij de Rabobank en liggen onder die van de concurrentie.

Om daaraan een einde te maken brengt de Rabobank de zogenoemde back-office-activiteiten - afdelingen als de administratie, die geen rechtstreeks contact met de klanten hebben - van de lokale banken onder bij regionale centra. Die moeten meerdere lokale banken gaan bedienen. Voor die centrales, die overigens nog gebouwd moeten worden, zijn circa vierduizend mensen nodig. De overige drieduizend werknemers van wie de functie verdwijnt, zullen elders binnen de Rabobank een passende functie krijgen of via natuurlijke weg afvloeien.

De operatie van de Rabo-top ligt gevoelig, omdat de Rabobank nog steeds een coöperatie is: de lokale banken zijn in principe zelfstandig en gezamenlijk eigenaar van de centrale organisatie. De vestigingen moeten van het hoofdkantoor in Utrecht echter beter gaan presteren en meer samenwerken. 'Utrecht' gaat de ontwikkelingen bij de lokale banken scherper in de gaten houden en de lokale directies eerder aanspreken.

In het eerste halfjaar zette de Rabobank al 220 miljoen gulden opzij om de kosten van het bedrijf terug te dringen. Het operationele resultaat van het lokale bankbedrijf bleef mede daardoor onveranderd. Dat er wellicht enkele kleine bankkantoren verdwijnen, sloot de bank eerder al niet uit. Daarvoor in de plaats komen mogelijk servicepunten in winkels of extra pinautomaten.

Ook wil de Rabobank klanten met extra voordeeltjes verleiden lid te worden in plaats van klant. Dat moet de opbrengst van de klanten voor Rabobank een impuls geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden