Rabobank loopt risico van 650 miljoen

Nederlandse banken hadden hun investeringen in Ierland al gestaag teruggebracht. Er staat nog ruim 15 miljard euro uit.

Xander van Uffelen

AMSTERDAM De Rabobank loopt van de Nederlandse banken veruit het grootste risico in Ierland.


De Rabobank is eigenaar van de Ierse ACC bank, waar de laatste twee jaar 650 miljoen euro verlies is gemaakt. Aangezien de verliezen nog verder kunnen oplopen, heeft de Rabobank al een voorziening getroffen van 1 miljard euro.


De Ierse crisis is op dit moment geen reden voor de Rabobank om deze stroppenpot extra te verhogen. Al vallen nieuwe verliezen gezien de recente ontwikkelingen 'niet uit te sluiten', zegt een woordvoerder.


De Rabobank is de enige Nederlandse bank die een omvangrijke Ierse bank bezit. In totaal hebben Nederlandse banken voor ruim 15 miljard aan vorderingen in Ierland uitstaan, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Naast de investeringen van de Rabobank gaat het daarbij om allerlei leningen van banken aan Ierse bedrijven en consumenten. Ook het risico dat kredietverzekeraar Atradius loopt is opgenomen in deze cijfers.


De laatste twee jaar hebben de Nederlandse banken hun investeringen in Ierland gestaag gehalveerd, zo blijkt uit de cijfers van DNB. Een deel van de daling valt te verklaren door het afstoten van een deel van ABN Amro aan de Schotse bank RBS.


De investeringen van Nederlandse banken in Ierse staatsobligaties is gering. De Rabobank heeft zijn investeringen in obligaties afgebouwd tot een bedrag van op dit moment 151 miljoen. ING heeft volgens de laatste cijfers minder dan 40 miljoen euro in Iers staatspapier. De grote onrust op de financiële markten over Ierse obligaties heeft dus nauwelijks invloed op de winstgevendheid van de banken.


Het pensioenfonds ABP is voor zover bekend de grootste belegger in Ierland. Het fonds had eind 2009 voor 300 miljoen euro aan Ierse obligaties in bezit. Ook bezit het ABP 88 miljoen aan Ierse aandelen. Zorg en Welzijn heeft 70 miljoen aan Ierse staatsobligaties.


De Rabobank is sinds 2001 in Ierland actief. De ACC Bank verstrekt vooral leningen aan bedrijven en agrariërs. Door de Ierse bouwcrisis slagen veel klanten er niet in hun leningen volledig af te lossen.


Door het wantrouwen van geldschieters in Ierse banken kon ACC Bank vorig jaar nauwelijks geld aantrekken. De Rabobank was daarom gedwongen vorig jaar 275 miljoen euro te investeren in zijn Ierse dochter om voldoende geld in kas te hebben.


In 2009 viel het verlies (met 400 miljoen) ook hoger uit dan in 2008 (255 miljoen).


Nederlandse banken zijn verhoudingsgewijs weinig actief in Ierland, blijkt uit gegevens van de internationale bancaire organisatie BIS. Groot-Brittannië en Duitsland hebben het meeste geld uitstaan in Ierland. Vooral de banken RBS en Hypo Trust zijn daar actief. Ook België heeft aanzienlijk meer geld uitstaan in Ierland, vooral omdat KBC Bank er actief is.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden