Rabobank-leden willen raad van bestuur voor de rechter om Libor

Gerard Spong moet het Rabo-topbestuur voor de rechter dagen namens certificaathouders. Ook stellen de leden dat de bank met voorkennis handelde.

AMSTERDAM - Een groep certificaathouders van de Rabobank wil strafvervolging van de raad van bestuur van de bank afdwingen. Daarvoor hebben zij advocaat Gerard Spong in de hand genomen. Via een klaagschrift moet het Openbaar Ministerie worden gelast alsnog een strafprocedure bij de rechtbank in gang te zetten.

De zaak wordt op 29 januari aanhangig gemaakt. Reden is het Libor-schandaal waarin de bank vorig najaar met een schikking van 774 miljoen euro vervolging afkocht. Nu lijken alleen de betrokken handelaren te worden vervolgd. Spong zegt dat er zeker mogelijkheden zijn voor een strafprocedure tegen de topbestuurders, onder wie Piet Moerland en Sipko Schat, die allebei al ontslag hebben moeten nemen.

Het feit dat bijvoorbeeld de voormalige bestuurders van ABN Amro of ING niet voor de rechter zijn gekomen, doet daar niets aan af. 'Er is een heel groot verschil', zegt Spong. 'Bij de Rabobank zijn misdrijven gepleegd door handelaren, directeuren en de bank zelf. Daarmee is de eerste hobbel genomen. Bij de ABN Amro en ING zijn geen misdrijven vastgesteld. Artikel 12 opent dan ook de mogelijkheid om deze mensen voor de rechter te dagen.'

Spong zegt dat dergelijke procedures in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië heel gewoon zijn. Daarbij wijst hij op de actie die de Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae tegen de sjoemelaars in deze affaire wil aanspannen. 'Nederland valt uit de toon door het feit dat het hier niet gebeurt. Hier gaan de hoogst verantwoordelijken altijd vrijuit.'

De certificaathouders hebben zich verenigd in de Stichting Justitia Distributiva, waarvan vrijdag de stichtingsakte passeerde. Woordvoerder Joost Hardeman wil niet zeggen hoeveel certificaathouders de stichting vertegenwoordigt. 'Het aantal aanmeldingen stroomt binnen. Er is erg veel onvrede.' Morgen houdt de Rabobank een vergadering van certificaathouders, waarop de nieuwe stichting meer steun hoopt te verwerven.

Voorkennis

Behalve van wanbeleid, betichten Rabobank-leden de bank ook van handel met voorkennis. Reden: de bank heeft ze niet van tevoren ingelicht dat voor 1 miljard euro aan certificaten bij instituten is geplaatst, met name bij pensioenfondsen.

De Rabobank wil, zo werd vorige maand bekend, de certificaten op de beurs laten noteren. Tot nu toe konden alleen leden van de coöperatieve bank deze certificaten kopen. Via een intern circuit bij de bank konden ze worden verhandeld. Maar als gevolg van de beursgang zijn ze binnenkort voor iedereen te koop. Daarnaast verhoogt de Rabobank de rentevergoeding op de certificaten van 5,2 naar 6,5 procent.

Een aantal certificaathouders heeft een nare smaak overgehouden aan deze procedure. Daartoe behoort onder andere Luuk Warmolts. Hij verkocht eind oktober zijn certificaten terug aan de Rabobank voor 25 euro, omdat hij zich onder druk gezet voelde met een brief dat de Rabobank in de toekomst weleens veel minder zou kunnen gaan bieden.

'Toen werd gezegd dat het geld bij de bank om die certificaten nog op te kopen bijna op was. Dat bleek niet het geval te zijn. De certificaten konden nog probleemloos tot eind december voor dat bedrag worden aangeboden. Dat heeft mij dus twee maanden aan rentederving gekost', zegt Warmolts, die vindt dat hij zeer onfatsoenlijk door de bank is behandeld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden