Rabobank krijgt klacht over misleidende reclame: 'Ze doen zich voor als wereldhelper, schijnheilig'

Gebrek aan ambitie kan de Rabobank niet verweten worden. Enige grootspraak wel: in zijn nieuwste reclamecampagne suggereert de bank dat zij vluchtelingenstromen gaat indammen, conflicten dempen en ook nog het wereldvoedselprobleem oplossen. 'Misleidend' en 'oneerlijk', oordeelt de Reclame Code Commissie nu.

Still uit de commercial van de Rabobank.

De campagne, waarvan het motto 'Growing a better world together' luidt, past in het streven van de coöperatie om haar oude, idealistische imago op te poetsen. Dat lukt nog niet helemaal. 'Dat de aanpak van Rabobank tot een oplossing van het wereldvoedselprobleem zal leiden, is door Rabobank niet aannemelijk gemaakt', schrijft de Reclame Code Commissie in haar nog niet gepubliceerde uitspraak.

Die volgt op een klacht die Maastrichtenaar Mat Matheij een maand geleden indiende over de reclamespot. Hij noemt de Rabobank 'schijnheilig'. De voormalige boerenleenbank werd de voorbije crisisjaren geteisterd door schandalen rond MKB-derivaten en gesjoemel met de Libor-rente. 'Maar in die reclame doen ze zich voor als wereldhelper, als een soort Greenpeace of Amnesty International. Dat irriteert niet alleen mij, maar heel veel mensen', laat Matheij over de telefoon weten. Van een hetze enkel en alleen tegen de Rabobank is volgens hem geen sprake. 'Mijn kritiek geldt voor alle banken. Het enige waar ze aan denken is hun eigen poen. De Rabobank zal best voedselprojecten financieren. Maar doe nou niet alsof je daar niet gewoon geld mee verdient.'

In een reactie kondigt de Rabobank aan het spotje aan te passen. De reclame zal voortaan eindigen met de zin: 'stel je eens voor dat we samen het wereldvoedselprobleem oplossen'. De toevoeging dat de klant zijn bank 'aan deze belofte mag houden' wordt geschrapt. Al verandert dat niets aan de grootse ambities van de Rabobank, laat een woordvoerder weten. In plaats van een belofte, spreekt hij van 'een helder commitment waar men Rabobank als leidende Food & Agri bank in de wereld aan kan houden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden