Rabobank kan naar de beurs

Certificaathouders waren boos over de manier waarop de bank met hen was omgesprongen, maar zij blokkeerden de voorgenomen beursgang niet.

UTRECHT - De Rabobank wordt een beursfonds. De leden van de bank stemden gisteravond op een speciale Vergadering van leden-certificaathouders in met een beursgang van hun certificaten, zoals het bestuur wilde. Maar het ging niet zonder tumult.


Het bestuur van de bank had zich voor de stemming al verzekerd van een meerderheid. Een zakenbankier van Morgan Stanley trad op als stroman. Namens de institutionele beleggers beschikte hij over veertig miljoen certificaten en evenveel stemmen - meer dan alle andere aanwezige leden samen.


Directeur Jan-Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters noemde het juridisch aanvechtbaar dat hij mocht meestemmen. Pas vorige maand besloot de Rabobank de certificaten bij institutionele beleggers te plaatsen. Daarmee week de bank af van het principe dat alleen leden van de Rabo de certificaten konden kopen. 'Wij stemmen nu over de aanpassing van de regels om die mogelijkheid te creëren. En dan stemt die nieuwe certificaathouder die geen lid is, toch al mee.'


Bruggink verzekerde dat de Rabo bank een coöperatie blijft en geen beurs-NV wordt. 'De leden blijven de baas. De Rabo heeft 1,9 miljoen leden. Daarvan hebben er maar 125 duizend certificaten.' Hij spiegelde de leden vooral de voordelen van de beursgang van de certificaten voor. 'De betere verhandelbaarheid van de certificaten. De betere liquiditeit. Een dagelijkse notering in plaats van een maandelijkse. En de certificaten zijn via elke bank op de beurs te verkopen.'


Van de in totaal 125 duizend certificaathouders hadden zich er overigens slechts 257 van tevoren aangemeld voor de vergadering. Zij waren tamelijk kritisch, maar konden hun frustratie niet altijd uiten. De voorzitter van de vergadering deelde van tevoren mee dat er alleen vragen mochten worden gesteld over de beursgang, niet over de Libor-affaire, de vele juridische procedures, de gouden handdruk aan voormalig bestuurder Sipko Schat en andere problemen die de bank teisteren.


Ook over de winstgevendheid van de Rabo kon Bruggink niet veel zeggen. 'Ik kan geen uitspraken doen over de winst over het rampjaar 2013', zei Bruggink enigszins ironisch. 'Maar het woord rampjaar past niet. In de eerste helft hadden we al een winst van 1,1 miljard. Daar kwam nog een boekwinst van 1,6 miljard bij van de verkoop van Robeco. En daar gaat de Libor-boete van 770 miljoen euro weer vanaf.'


Bruggink zei dat de ledencertificaten vanaf nu gewoon certificaten heten. Er staat voor 5,9 miljard euro aan certificaten uit. Daarvan is 1 miljard bij instituten geplaatst. 'Als de leden niet verkopen - hetgeen wij hopen - houden zij een grote meerderheid.'


Slagter drong er ook op aan de leden die door de brieven van de bank op het verkeerde been zijn gezet en hun certificaten hebben verkocht, de kans te geven die terug te kopen tegen de nominale prijs van 25 euro. Maar daar wilde Bruggink niets van weten. De leden die verkochten, wisten toen niet dat de rente op de certificaten zou worden verhoogd van 5,2 naar 6,5 procent. 'Dat was nodig omdat instituten nu eenmaal een hoger rendement eisen', stelde Bruggink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden