nieuwsRabobank

Rabobank houdt de helft van de filialen ook na de coronacrisis gesloten

De Rabobank heeft last van de lage rente, waardoor de inkomsten teruglopen. De bank gaat daarom ongeveer de helft van zijn filialen sluiten. Dat bevestigt een woordvoerder van de coöperatieve bank donderdagochtend na berichtgeving van het Financieele Dagblad.

Het hoofdkantoor van de Rabobank. De bank gaat 100 tot 150 filialen sluiten.Beeld raymond rutting / de volkskrant

De 230 filialen die de bank op dit moment nog heeft, moeten worden teruggebracht naar 100 tot 150. Het aantal bankkantoren gaat terug van 89 naar 71. De bezuinigingsmaatregel is het gevolg van de aanhoudende lage rente. Daardoor lopen de inkomsten al jaren terug. Door stimuleringsingrepen van de centrale banken zal de rente voorlopig ook niet snel stijgen.

Bovendien heeft de coronacrisis laten zien dat steeds meer bankzaken online afgehandeld kunnen worden, stelt een woordvoerder. ‘Klantcontact zit niet meer alleen in bakstenen. We zijn waar onze klanten zijn. Daarom werken we aan klantencontact online en in de bieb, in winkels en op festivals.’ De crisis heeft overigens ook een keerzijde: de winst van Rabobank daalde het eerste halfjaar met 81 procent, tot 227 miljoen euro. 

Het nieuws van Rabobank komt niet als een verrassing. In juli kondigde de bank al aan een deel van de honderd vestigingen die vanwege de coronamaatregelen gesloten waren, permanent te willen sluiten. Ook concurrent ING maakte vorige week bekend het mes te zetten in de organisatie. Naast de sluiting van een kwart van de 170 Nederlandse filialen schrapt die bank zo’n duizend banen en wil het de lonen bevriezen. ABN Amro kondigde eerder aan de kantoren buiten Europa te sluiten, daarbij zouden 800 banen verloren gaan. De 105 vestigingen in Nederland blijven in ieder geval dit jaar nog open. 

Volgens de woordvoerder wordt bij Rabobank ‘niet direct’ bezuinigd op het personeelsbestand. ‘Het doel is om mensen van werk naar werk te begeleiden. Wie nu klanten fysiek helpt, kan straks hetzelfde doen achter de laptop.’ Het is nog de vraag of voor dat proces evenveel mankracht nodig is. Vakbond CNV laat donderdagochtend in een reactie weten zich ‘grote zorgen te maken’ over wat de ingreep voor de werknemers betekent. Bij hen ligt de grootscheepse reorganisatie uit 2016 nog vers in het geheugen. 

Ouderen

Het sluiten van fysieke locaties zal vooral voor oudere klanten een aderlating zijn. Uit cijfers die de drie grote banken vorig jaar aan de Volkskrant verstrekten, bleek dat 30 procent van de 66-plussers de bankzaken nog altijd op ‘traditionele’ wijze regelt. Van de oudere Rabobank-klanten is dit zelfs meer dan de helft.

Het klantenbestand van de Rabobank is relatief ouder en minder digitaal. Bovendien laat de bank zich als coöperatie voorstaan op lokale aanwezigheid, al is die de afgelopen jaren al flink verminderd – van ruim 1.200 filialen in 2006 tot 335 vlak voor de coronacrisis. Rabobank denkt het verdere verlies aan fysieke locaties op te vangen door mobiele adviseurs op afspraak thuis te laten komen.

Verder lezen

ING schrapt duizend banen en wil de lonen jarenlang bevriezen

Rabobank zet zich schrap en houdt miljard extra achter de hand wegens coronacrisis. 

Alle banken zijn druk aan het digitaliseren, maar de groep Nederlanders die op de oude manier haar geldzaken wil regelen, blijkt groter dan gedacht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden