Rabobank financiert illegale kap

De Rabobank verstrekt leningen aan een palmoliebedrijf dat zich schuldig maakt aan illegale houtkap en palmolieproductie op het Indonesische Borneo. Milieuorganisaties hebben vrijdag een klacht ingediend bij de OESO om de bank ertoe te bewegen de investering in het bedrijf terug te trekken.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CARLIJNE VOS

AMSTERDAM - Volgens Milieudefensie en haar Europese moederorganisatie Friends of the Earth is de Rabobank herhaaldelijk gewaarschuwd voor de wanpraktijken bij het Indonesische palmoliebedrijf Bumitama in Kalimantan op Borneo. 'De Rabobank heeft zich behoorlijk naïef getoond in dit dossier of heeft op zijn minst oogkleppen op', aldus Geert Ritsema van Milieudefensie.

De Rabobank zegt in een reactie in gesprek te zijn met Bumitama. 'Bumitama heeft na eerdere klachten een plan van aanpak ingediend bij de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Wij zien geen reden eraan te twijfelen dat zij die verbeteringen doorvoeren zoals beloofd', aldus de woordvoerster. Deutsche Bank heeft onlangs besloten haar aandelen in Bumitama te verkopen.

Het is voor het eerst dat een klacht tegen de Rabobank bij de OESO wordt ingediend. Illegale ontbossing is in strijd met het eigen duurzaamheidbeleid van de bank, maar ook met de richtlijnen van de OESO over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als de klacht gegrond wordt verklaard, zou de bank kunnen worden uitgesloten van handelsmissies, subsidies en overheidsondersteuning in het buitenland. De gang naar de OESO is vooral bedoeld om een signaal af te geven. Eerder werden om die reden Shell en BP aangeklaagd.

De milieuorganisaties willen dat de Rabobank de leningen aan Bumitama stopzet of bevriest totdat het bedrijf zijn leven heeft gebeterd. Bumitama bezit 200 duizend hectare palmolieplantage in Kalimantan. Daarvan heeft het zich zeker 7.300 hectare illegaal toegeëigend, onder meer in het beschermde natuurgebied waar de grootste populatie orang-oetans van Borneo leeft. Ondanks waarschuwingen is het palmoliebedrijf vorig jaar nog doorgegaan met illegale houtkap. Terwijl de firma toen al in gesprek was met de RSPO over verbetering, zou tussen mei en september nog eens 500 hectare oerwoud zijn gekapt, laten satellietbeelden zien.

Pagina 18-19: van oerwoud tot mueslireep

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden