Rabobank en Virgin op de bres tegen CO uitstoot 2-

Rabobank gaat investeren in duurzame energieprojecten om de CO2-uitstoot te compenseren die wordt veroorzaakt door de aankopen van creditcardhouders. Die investering kost de bank jaarlijks naar schatting 1 tot 2 miljoen euro....

Van onze verslaggevers

Of iemand nu uit eten gaat, benzine tankt of een broek koopt, elke aankoop levert een bijdrage aan de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2, stelt Rabobank. Ongeveer 400 duizend creditcardhouders die klant zijn van de bank krijgen daarom in het voorjaar van 2007 een zogenoemde klimaatkaart. Als zij daarmee iets hebben gekocht, berekent Rabobank hoeveel CO2-uitstoot dit heeft veroorzaakt. Op basis daarvan investeert het bedrijf geld in duurzame energieprojecten in vooral ontwikkelingslanden.

Ook de Britse zakenman Richard Branson – eigenaar van de Virgin Group – gaat de klimaatverandering bevechten. Branson beloofde donderdag op een persconferentie in New York alle winst die zijn transportbedrijven (de luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic en de treinvervoerder Virgin Trains) in de komende tien jaar maken, te investeren in duurzame energiebronnen. Volgens de ‘eco-held’ zal dat gaan om een bedrag van ongeveer drie miljard dollar (2,5 miljard euro).

‘We moeten onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk verminderen’, aldus Branson. Hij gaat een nieuwe onderneming oprichten, Virgin Fuels, die zich op de ontwikkeling van duurzame energiebronnen zal storten. Branson stelt dat transport- en energiebedrijven het initiatief moeten nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden