Rabobank eist zeges van renners

Na een matig seizoen gooit de leiding van de Rabobank-wielerploeg het roer om. Het team moet bij de beste vijf ploegen eindigen. 'Meezitten in een ontsnapping is niet langer genoeg.'

UTRECHT - Het gebeurde in de Omloop van het Houtland. Vijf renners van Rabobank reden pontificaal in de voorste gelederen en op Vlaamse wegen restte hen misschien wel de laatste kans om nog wat van hun seizoen te maken.


Geen ploeg was in aantal beter vertegenwoordigd in de 25 man sterke kopgroep. Maar toen de kanshebbers zich eenmaal van de verliezers afscheidden, kon alleen Bram Tankink het tempo volgen. In de sprint bleek hij vervolgens kansloos.


Nog erger was het dat de nederlaag de meeste renners volkomen koud liet. Zo beleefde Laurens ten Dam het tenminste.


De veteraan zei het niet zomaar, op de dag dat de Rabobank-wielerploeg zichzelf presenteerde in Utrecht. Zijn betoog viel naadloos samen met de lijn die voor het nieuwe seizoen is gekozen. In het zeventiende bestaansjaar moet de laatste stap worden gezet naar de internationale top, om daar vervolgens voorgoed deel van uit te maken.


Een plaats bij de eerste vijf ploegen is de harde eis die op het hoofdkantoor van de bank werd geformuleerd. Dit jaar nam Rabobank de tiende plaats in p de WorldTour-ranglijst. Achter nog rijkere machtsblokken als RadioShack, Sky en BMC moet de ploeg komend seizoen in staat zijn best of the rest te worden, rekende ploegleider Adri van Houwelingen optimistisch voor.


Overwinningen zijn er nodig om dat te bewerkstelligen. Niets meer en niets minder. De ploeg acht zich alleen nog niet in staat om mee te doen om de eindzege in de grote ronden. 'We moeten ook gewoon eens durven zeggen dat we een klassieker willen winnen', sprak Ten Dam.


'Van verbazing naar verwachting', luidt daarom het motto voor 2012. Menigmaal stuitte ploegdirecteur Harold Knebel op blikken van ongeloof als een renner iets opzienbarends had gepresteerd. Van Bauke Mollema wordt nu verwacht dat zijn vierde plaats in de Ronde van Spanje de norm wordt.


Onheilspellend

'Dat meezitten in een ontsnapping kennen we nu wel', verwoordde Maarten Tjallingii het. 'Als we met vijf man meezitten in een groep van 25, moeten we de koers gewoon oprollen. Of dat nu in de Omloop van het Houtland gebeurt of in de Tour', zei Ten Dam.


De laatste jaren blonk de ploeg niet uit in het erkennen van fouten en aan stevige zelfanalyse schortte het vaak eveneens. Terwijl de excuses toch echt ergens moeten ophouden, vindt Ten Dam. 'Want wij zijn wel Rabobank.'


Tevergeefs wachtte hij vaak op de schoen die door de bus zou vliegen als weer eens naast een overwinning was gegrepen. Toen ploegleider Van Houwelingen tijdens de Tour kritiek leverde op Robert Gesink, voelde de kopman zich in zijn wiek geschoten. Hij kon zich niet vinden in de opmerking dat hij het half volle glas te vaak voor half leeg aanzag.


Voor Gesink voelde het als een aanval op zijn mentale gesteldheid. 'Terwijl je elkaar af en toe best flink de waarheid moet kunnen zeggen', aldus Ten Dam. In vier seizoenen Rabobank zei hij zelfs minder vaak op z'n donder te hebben gehad dan in de eerste vier maanden bij Unibet, onder de Vlaamse ploegleider Hilaire Van der Schueren.


Daarbij wordt de sportieve lat in 2012 weer wat hoger gelegd. 'Reken ons gerust op onze ambities af', keek Ten Dam alvast vooruit. Hij sprak vooral namens de Nederlanders van de ploeg. Aan hen is, nog meer dan voorheen, komend jaar het woord.


Na Rasmussen, Flecha en Mentsjov werd met Oscar Freire dit jaar de laatste buitenlandse kopman aan de kant geschoven. De enige aankoop tussen al het doorgeschoven talent betrof de Australiër Mark Renshaw, die met Theo Bos zal wedijveren om de plek van eerste sprinter.


De zeventien Nederlanders moeten volgens Ten Dam komend seizoen aantonen dat ze wel zonder buitenlandse kopman kunnen. 'Het is aan ons om te laten zien dat Harold niet weer een Mentsjov of een Freire hoeft te halen. We zijn niet voor niets een Nederlandse ploeg.'


Directeur Knebel hoorde het goedkeurend aan. Nog een laatste stap naar de top heeft zijn team volgens hem te zetten. 'Maar dat is ook meteen de moeilijkste stap.'


Wie een organisatie naar de top wil helpen, ontkomt er volgens hem niet aan er druk op te zetten. De gevolgen ervan zullen merkbaar zijn, klonk het onheilspellend. Ten Dam: '2011 was in veel opzichten goed. Maar super is nog altijd beter.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden