Rabobank, bespaar ons die selectieve verontwaardiging

MARIJE RANDEWIJK

'Bekocht, misleid en voor de gek gehouden'. Piet Moerland, voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank, gebruikte vorige week grote woorden om zijn verontwaardiging kracht bij te zetten. Het ging over de gang van zaken binnen de wielerploeg van de bank. Onvoorstelbaar noemde hij het ook nog. Was er afgesproken een zerotolerancebeleid te voeren, bleek niemand zich daaraan te houden.

Moerland was de tweede bankbestuurder die zijn straatje schoonveegde. Bert Bruggink was hem voorgegaan. Die zei, toen Rabobank het afscheid van de wielersport aankondigde, dat 'de sport verziekt was en rot tot op het hoogste niveau'.

De dopingaffaires hebben de sport het afgelopen decennium naar de gallemiezen geholpen, maar bij Rabobank geloofden ze heus dat hun ploeg schoon was. De werkelijkheid was pijnlijker dan dat: jaarlijks werden er miljoenen overgemaakt, maar niemand wist eigenlijk wat daarmee gebeurde. Zo konden de woorden van Moerland toch wel worden geïnterpreteerd? Want, zo blijkt uit getuigenissen van de renners, dopegebruik was vanaf het eerste uur usance.

Wielrenner Thomas Dekker verwoordde het sentiment onder de renners keurig in een tweet: Beste meneer Moerland. Ik begrijp uw teleurstelling. Het is niet altijd allemaal wat het lijkt in deze wereld. Gelukkig is het wielrennen een goede weg ingeslagen. Nu de banken nog. Het Libor schandaal is ook bijna afgesloten en laten we dan weer vooruit kijken.. Fijne dag.

Rabobank uitte begin deze eeuw de wens mee te spelen in het eindklassement van de Tour. Dat leek, ondanks de Festina-affaire in 1998, destijds redelijk onschuldig. Het bleek gaandeweg, affaire na affaire, de gevaarlijkste missie. In 2007 was Michael Rasmussen, en het wegsturen van de Deen, het topje van de ijsberg. Maar in plaats van een diepgaand onderzoek naar dopegebruik binnen de ploeg, waar toen al serieuze vermoedens over waren, koos de bank voor een halfslachtige aanpak.

Vanaf het eerste uur werd contractueel vastgelegd dat de bank de stekker eruit zou trekken als er sprake was van structureel dopegebruik. Maar er is nimmer gepoogd zelf de waarheid boven tafel te krijgen. Nu nog altijd niet. De bank procedeert nog steeds tegen de man die de sponsoring naar het hoogtepunt zou brengen. Is er iemand die gelooft dat de leiding niet op de hoogte was van de handel en wandel van Rasmussen? Ja, misschien wisten ze zijn precieze verblijfplaats werkelijk niet, maar dat hij de boel belazerde, dat was gemeengoed in de ploeg.

Donderdag gaat het verder in de rechtszaal en zal er vrolijk verder worden gelogen, uit naam van de bank. Die zou kunnen zeggen dat het hier en nu stopt. Maar dat kost geld. En dus gaat het gedraai door.

Dat mag, wegkijken en je eigen hachje redden. Dat hebben er in de wielersport velen gedaan. Maar bespaar iedereen dan die misplaatste verontwaardiging.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden