Rabo verwent werknemers met verlof en bonussen

De Rabobank heeft een nieuw middel bedacht in de slag om werknemers. De bank gaat jaarlijks miljoenen onder de werknemers verdelen als tevoren vastgestelde doelen gehaald worden....

De bank zou volgend jaar minimaal 50 miljoen gulden willen reserveren voor de collectieve prestatiebeloning. Dat geld wordt gelijkelijk onder alle 45 duizend werknemers verdeeld als doelen over bijvoorbeeld klanttevredenheid en financiële resultaten worden bereikt. Als de norm wordt gehaald, krijgen alle werknemers daardoor iets meer dan duizend gulden. Als de doelen positief overschreden worden, wordt het bedrag hoger. Er wordt minder uitbetaald als de doelen gedeeltelijk of niet worden gehaald.

Het plan is een tegenhanger van de aandelen- en optieregelingen die andere banken en verzekeraars hun werknemers bieden.

De Rabobank moet als oer-Hollandse coöperatie, een concern zonder aandelen, laat staan opties, creatiever zijn. De bank kiest voor een werkcultuur waarin goed wordt verdiend, maar individueel 'binnenlopen' niet het doel is. Vergeleken met de raden van bestuur van andere banken is de beloning van de hoofddirectie van de Rabobank, ruim 1 miljoen gulden, dan ook bescheiden.

De Rabobank heeft in de CAO ook een verlofregeling voor alle werknemers geïntroduceerd. Die gold tot nu toe alleen voor de top van het concern. Nu krijgen alle medewerkers elke vijf jaar recht op dertien weken ofwel drie maanden doorbetaald verlof. De Rabo-employees kunnen hun vakantiedagen voortaan vijf jaar opsparen tot in totaal 35 weken.

Het andere grote Nederlandse coöperatieve financiële conglomeraat, verzekeraar Achmea, heeft onlangs besloten om in de slag op de arbeidsmarkt toch opties te gaan uitgeven. Die zijn echter niet vrij verhandelbaar. De opties kunnen slechts één keer per jaar na taxatie van de aandelen worden uitgeoefend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden