Rabo-topman: huizenmarkt in zijn geheel hervormen

Rabobank-topman Piet Moerland vindt dat er een integrale hervorming van de woningmarkt moet komen. Daarbij zouden onder andere de hypotheekrenteaftrek en het huurbeleid ter discussie komen te staan.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - In een interview met Het Financieele Dagblad zegt Moerland dat er volgens zijn bank - marktleider op de hypotheekmarkt - ongeveer 180 duizend woningen te koop staan in Nederland. Dat is meer dan er in het afgelopen jaar verkocht werden.

Er is een grote vraag naar woningen, maar starters kunnen geen of te lage hypotheek krijgen, stelt Moerland. Door strengere kredietregels is het moeilijker geld uit te lenen aan zelfstandigen en starters op de arbeidsmarkt, ook als die goede carrièreperspectieven hebben. Om de doorstroming te bevorderen, zouden banken meer vrijheid moeten krijgen bij het verstrekken van hypotheken. Als tegenprestatie stelt Moerland voor een nog kleiner deel van de hypotheek aflossingsvrij te verstrekken. Banken zijn onlangs met de AFM overeen gekomen dat het aflossingsvrije deel maximaal de helft van de hypotheek mag bedragen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden